Stii sa cultivi menta?

Stii sa cultivi menta?
  calendar_month        
Miroase ametitor, cel putin cea salbatica. Este decorativa, sanatoasa, iar in gastronomie face furori. Insa este destul de dificil de procurat, cand vorbim de menta proaspata.

Insa nu imposibil, caci poti cultiva la tine acasa menta. Invata tot ce este de invatat despre ea, caci nu este o planta foarte usor de cultivat, iar pretentiile in ceea ce priveste ingrijirea sunt destul de ridicate.

Menta sau izma, cum mai este cunoscuta popular, face parte din familia Lamiaceae si este originara din zona Mediteranei, de unde au fost aduse primele exemplare salbatice.

Ea exista in mai multe varietati, insa ceea ce le distinge pe toate este aroma inconfundabila, mentolata, foarte puternica.

Varietatile de menta sunt:

Spearmint - menta lance - denumita asa datorita formei frunzelor. Foarte aromata, cu inflorescente albastre sau lila. Este aroma gumei de mestecat.

Peppermint - menta piperata - denumita asa datorita aromei puternic piperate. Are flori mov si frunze rosietice. Este menta din gastronomie.

Pennyroyal - popular cunoscuta drept "busuiocul cerbilor" - menta salbatica. Are flori roz si este mica, cu frunze pufoase. Nu se consuma.

Cum poti cultiva menta acasa?

Menta are cateva reguli stricte de ingrijire care odata urmate iti aduc in balcon sau in casa niste minuni ametitor de parfumate:

-menta nu se cultiva niciodata in ghiveci. Avand radacini firoase, are nevoie de spatiu pentru dezvoltarea lor, iar ingradirea ei intr-un ghiveci mic duce invariabil la o planta atrofiata si chinuita. Foloseste bacuri speciale, tip jardiniera si nu vei regreta.

-menta are "alergie" la udare excesiva. In mediul ei natural, menta creste in soluri preponderent aride, asa ca nu fa greseala sa ii tii mereu pamantul umed. Efectul se vede imediat pe frunze, care se vestejesc si se umplu de pete albicioase.

-menta nu suporta "plimbarile". Odata ce ai terminat de folosit toate frunzele ei si sezonul s-a terminat, nu fa greseala sa o replantezi in alta jardiniera. Nu suporta schimbarile de sol. Nu-ti fie teama si pune jardiniera la "odihnit", peste iarna, la loc intunecos. In primavara va da din nou lastari vigurosi.

-menta nu suporta soarele. Crescand in sol arid, ai putea crede ca iubeste soarele direct. Gresit. Are nevoie de multa umbra, pentru a-si pastra frunzele pline de aroma. Asigura-te ca are destula, la orice ora din zi.

Recomandari