Ciorba de urzici de post, asa cum o facea bunica. Secretul care ii da un gust desavarsit

Ciorba de urzici de post, asa cum o facea bunica. Secretul care ii da un gust desavarsit
  calendar_month        
Ciorba de urzici este una dintre cele mai iubite mancaruri de primavara, mai ales in post, cand gospodinele cauta retete sanatoase, gustoase si satioase. In multe zone din tara, urzicile sunt vedetele sezonului, iar retetele transmise din generatie in generatie pastreaza gustul autentic al bucatariei romanesti.

Printre ele se remarca si ciorba de urzici de post, asa cum o faceau bunicile noastre, cu ingrediente simple, dar alese cu grija.

Reteta simpla, dar cu gust autentic

Bunicile noastre stiau sa faca din putin, mult. Iar ciorba de urzici este exemplul perfect. Baza este compusa din legume proaspete: ceapa, morcov, telina si pastarnac, toate calite usor in ulei si apoi fierte pana devin fragede. Urzicile, culese cu grija si spalate bine in mai multe ape, se adauga dupa ce legumele s-au fiert, pentru a-si pastra cat mai bine textura si culoarea intensa.

Secretul care face diferenta?

Bunicile adaugau o lingura de malai fin sau un pumn mic de orez, pentru a lega usor ciorba si a-i da consistenta. In plus, spre final, se adauga zeama de varza acra sau bors de putina, pentru acel gust autentic, usor acrisor, care completeaza perfect aroma urzicilor.

Ingredientul special din bucataria de altadata

Un alt ingredient-surpriza pe care multe gospodine il adauga, inspirate din retetele bunicilor, este o lingurita de leustean uscat pus in ciorba chiar inainte de a stinge focul.

Leusteanul, fie el proaspat sau uscat, aduce acea nota verde, aromata, care transforma orice ciorba de post intr-un deliciu. Pentru un plus de gust si savoare, bunicile puneau uneori si o mana de cartofi taiati cubulete sau o lingura de faina dizolvata in apa, pentru o textura mai consistenta. Iar daca vrei sa pastrezi traditia, serveste ciorba de urzici cu paine de casa sau mamaliga calda.

O mancare plina de beneficii

Urzicile sunt bogate in fier, vitamina C, calciu si alti nutrienti esentiali, fiind ideale pentru detoxifierea de primavara. Ciorba de urzici nu este doar gustoasa, ci si foarte sanatoasa – ajuta la regenerarea organismului, intareste sistemul imunitar si sustine digestia. In perioadele de post, dar nu numai, aceasta reteta traditionala poate deveni una dintre cele mai iubite mese ale familiei tale. Iar daca vrei sa o faci exact ca in copilarie, nu uita ingredientele secrete: borsul de putina, o lingurita de malai si leusteanul aromat.

Recomandari