Cum faci un drob de miel fraged, fara miros si fara sa se sfarame la taiat

history_edu ele.ro calendar_month 08 Apr 2025, 13:35
Drob de miel este unul dintre cele mai iubite preparate de pe masa de Paste, dar si unul dintre cele mai delicate. Multi evita sa il prepare acasa pentru ca le este teama ca va avea un gust prea puternic, ca nu va iesi legat sau ca se va sfarama la taiere. In realitate, un drob fraged, aromat si perfect portionabil se poate obtine usor, daca respecti cateva reguli simple si folosesti cateva trucuri testate.
Secretul sta in modul de preparare al organelor, alegerea corecta a ingredientelor si echilibrul intre verdeturi, oua si condimente. Iata ce trebuie sa stii ca sa-ti iasa drobul perfect din prima.
Cum scapi de mirosul specific si obtii un gust echilibrat
Primul pas este pregatirea corecta a organelor de miel: ficat, inima, rinichi, plamani si splina. Dupa ce le-ai spalat bine, este esential sa le lasi 20-30 de minute in apa rece cu otet sau zeama de lamaie, eventual cu cateva frunze de dafin. Acest pas ajuta la neutralizarea mirosului specific si la eliminarea impuritatilor.
Ulterior, organele trebuie oparite 10-15 minute in apa cu condimente: boabe de piper, foi de dafin, ienibahar si o ceapa taiata in patru. Nu le fierbe excesiv, pentru ca devin tari si isi pierd aroma.
Dupa ce le-ai scos din apa, lasa-le sa se raceasca complet inainte de a le toca.Un alt truc foarte eficient este sa adaugi in compozitie o cantitate generoasa de ceapa verde, usturoi verde si patrunjel.
Aceste verdeturi proaspete echilibreaza gustul intens al organelor si ofera prospetime. Daca vrei un gust mai bland, poti adauga si putina carne de pui fiarta, tocata fin, in proportie de 30%.
Ce faci ca sa nu se sfarame la taiat
Pentru ca drobul sa fie legat si usor de feliat, trebuie sa respecti raportul dintre oua si ingrediente solide. Pentru fiecare kilogram de ingrediente (organe + verdeturi), foloseste cel putin 5 oua crude si 2-3 oua fierte, pe care le poti pune intregi sau taiate bucati in interiorul drobului. Ouale crude leaga compozitia, iar cele fierte adauga textura si aspect.
Este important sa nu toci ingredientele foarte fin, ca la masina de tocat, ci sa folosesti cutitul sau un robot de bucatarie cu impulsuri scurte. Textura trebuie sa fie usor grunjoasa, nu pasta, altfel drobul va deveni cleios si se va rupe.
Inainte de a turna compozitia in tava, tapeteaz-o cu prapurul de miel bine spalat sau, daca nu ai, cu hartie de copt. Coace drobul la 180 de grade timp de 40-50 de minute, pana cand se rumeneste frumos deasupra. Lasa-l sa se raceasca complet in tava inainte sa-l scoti si sa-l tai – altfel se va sfarama.
Alte trucuri care garanteaza un drob reusit
– Adauga 1-2 linguri de smantana grasa in compozitie, pentru un plus de cremozitate
– Pune in amestec putina boia dulce, pentru gust si o culoare placuta
– Pentru un aspect festiv, decoreaza drobul cu rondele de ou fiert si frunze de patrunjel
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Copilul vegetarian
- person
"nu poti spune despre ceva ca e greu inainte sa incerci!"