Cum prepari o friptura buna de porc: 5 sfaturi utile

Cum prepari o friptura buna de porc: 5 sfaturi utile
  calendar_month     photo_camerashutterstock    
Carnea de porc este extrem de versatilă și poate să fie folosită pentru numeroase preparate. O poți găti la cuptor, pe grătar, în tigaie sau la slow cooker. Indiferent de modul în care alegi să o gătești, important este să ții cont de niște reguli de bază, astfel încât să obții mereu o carne gustoasă și fragedă. Iar acest rezultat depinde de numeroase aspecte. Tipul cărnii, dimensiunea bucății și chiar calitatea ei pot să influențeze gustul și textura finală. Găsești mai jos câteva sfaturi care îți sunt utile.

Achiziționează carne de calitate

Carnea de porc este ușor de găsit în magazine, în măcelarii sau în piață. Totuși, poate fi o adevărată provocare să alegi o carne de calitate. În primul rând, achiziționează carnea dintr-o sursă sigură, unde sunt respectate condițiile de igienă. În al doilea rând, verifică eticheta ca să vezi de unde provine aceasta.

Alege întotdeauna carne proaspătă și, dacă este posibil, de proveniență locală. Carnea proaspătă de porc are un miros neutru. Culoarea trebuie să fie ușor rozalie, cu textura umedă și consistență fermă.

Alege metoda corectă de gătire

Diferitele tipuri de carne de porc au cerințe speciale de gătire. Rasolul sau pulpa de porc, de exemplu, sunt potrivite pentru metode de gătire lentă, mai ales dacă folosești bucăți mari de carne. Astfel, carnea devine fragedă și se desprinde ușor. Tot cu gătire lentă poți să încerci o rețetă de fleica de porc la cuptor. Gătirea lentă durează până la 12 ore, iar la final obții o friptură aromată și gustoasă.

Mușchiul de porc sau ceafa pot fi gătite ușor pe grătar sau incluse în alte preparate care nu necesită un timp îndelungat de gătire. Încearcă totuși să nu gătești prea mult acest tip de carne deoarece va deveni prea uscat.

Nu condimenta prea mult

Atunci când folosești o carne de porc de calitate, gustul își spune cuvântul, chiar și atunci când asezonezi cu mai puține mirodenii. Sarea și piperul sunt suficiente. Opțional, poți să folosești cimbru sau rozmarin, pentru un plus de aromă și savoare în farfurie.

În principiu, nu ar trebui să folosești mai mult de trei tipuri de condimente pentru o friptură de porc. Dacă folosești carne proaspătă, de calitate și de proveniență sigură, aroma preparatului final va fi pe măsura așteptărilor.

Nu găti prea mult carnea

Așa cum am menționat mai sus, este important să alegi metoda corectă de gătire în funcție de tipul cărnii. Totodată, trebuie să știi cât timp să ții carnea la cuptor sau pe grătar. De exemplu, pentru o bucată de jumătate de kilogram de cotlet, e nevoie de 30 de minute la cuptor, la 180 de grade Celsius.Un bun indicator care te ajută să îți dai seama dacă e gătită suficient carnea este temperatura din interior. O friptură bine gătită trebuie să aibă 72 de grade Celsius. Pentru o friptură gătită mediu, temperatura este de 65 grade Celsius. Poți să folosești un termometru pentru carne ca să verifici temperatura din interiorul cărnii.

Lasă friptură să se odihnească

Odată ce ai scos friptura din cuptor sau ai luat-o de pe grătar, procesul de gătire continuă în interior. Așa că e necesar să o lași să se odihnească înainte să o servești. În acest fel carnea va deveni mai suculentă.

Pentru bucăți mici de carne e suficient să aștepți 5-10 minute. Pentru bucățile mai mari de friptură de porc e indicat să lași carnea să se odihnească pentru cel puțin 15 minute. În acest timp poți să aranjezi masa sau să pregătești garniturile.

Așadar, ține cont de sfaturile de mai sus ca să obții de fiecare dată o friptură de porc gustoasă. Alege carne de porc de calitate și gătește fiecare tip de carne în funcție de cerințele specifice. Condimentează puțin și lasă friptură să se odihnească înainte să o servești.


Recomandari