Trucul care grabeste murarea verzei. Ce poti adauga in zeama ca sa fie gata in doar doua saptamaniT

Trucul care grabeste murarea verzei. Ce poti adauga in zeama ca sa fie gata in doar doua saptamaniT
  calendar_month        
Toamna este sezonul in care gospodinele se pregatesc pentru iarna si pun varza la murat, una dintre cele mai cautate conserve romanesti. Totusi, multi se plang ca varza nu se acreste suficient de repede sau ca isi pierde gustul inainte de sarbatori.

Exista insa un truc simplu, folosit de gospodarii cu experienta, care ajuta varza sa se mureze mai repede si sa fie gata pentru sarmale chiar in doua saptamani.

Secretul care accelereaza procesul de fermentatie


Procesul de murare a verzei depinde de mai multi factori: temperatura din incapere, cantitatea de sare, calitatea apei si aerul care circula in butoi. Pentru ca varza sa se mureze rapid, trebuie mentinuta o temperatura constanta intre 18 si 22 de grade Celsius. Daca este prea frig, fermentatia incetineste considerabil, iar daca e prea cald, varza risca sa se inmoaie.

Trucul care face diferenta consta in adaugarea unei bucatele de paine neagra sau a cateva boabe de porumb fiert in zeama de varza, imediat dupa ce ai turnat saramura. Aceste ingrediente contin drojdii naturale care stimuleaza fermentatia si accelereaza procesul de acrire. In plus, poti adauga si o lingura de zahar la fiecare 10 litri de zeama – zaharul hraneste bacteriile lactice si grabeste murarea.

Un alt truc vechi, folosit de gospodarii din Ardeal, este adaugarea unei bucati mici de hrean si a cateva crengute de visin sau marar uscat. Acestea nu doar ca dau aroma, dar mentin si varza crocanta, impiedicand inmuierea ei pe timpul fermentarii.

Cum se prepara corect zeama de varza


Pentru o zeama corecta, se recomanda o lingura cu varf de sare grunjoasa la fiecare litru de apa rece, niciodata sare fina de masa, pentru ca aceasta contine aditivi care opresc fermentatia. Dupa ce ai asezat verzele in butoi, toarna saramura, adauga condimentele (boabe de piper, foi de dafin, marar uscat, hrean, morcov si telina) si lasa totul sa se linisteasca 24 de ore.

A doua zi, scufunda bine verzele sub zeama si incepe sa „sufli” in butoi, adica sa tragi aer cu un furtun, pentru a oxigena lichidul. Aceasta operatie se repeta la doua-trei zile si ajuta fermentatia sa se desfasoare uniform. Daca ai adaugat paine neagra, scoate-o dupa 4-5 zile, inainte sa se destrame complet.

Cand este gata varza pentru sarmale


In aproximativ doua saptamani, varza va capata o culoare galben-aurie si un miros placut de fermentatie. Foile trebuie sa ramana tari si elastice, perfecte pentru infasurat sarmale. Daca zeama este limpede si usor acrisoara, inseamna ca procesul a reusit.Evita sa gusti varza zilnic, pentru ca deschiderea repetata a capacului incetineste fermentatia.

Lasa butoiul inchis si verifica doar dupa primele 10 zile.Acest truc simplu, cu paine, porumb si putin zahar, este cunoscut in gospodariile vechi din toata tara si te poate ajuta sa ai varza murata gata de Craciun, fara efort si fara riscul de a se strica.

Recomandari