4 sfaturi pentru a gradinari ecologic

4 sfaturi pentru a gradinari ecologic
  calendar_month        
Iata cateva tips-uri pentru a intretine o gradina "bio", fara cheltuieli nenecesare si fara produse periculoase pentru mediu sau sanatate.

O gradina bio si eco : realizeaza-ti propriul compost

Indispensabil pentru sanatatea solului, compostul poate fi obtinut din deseuri vegetale (ramurele, frunze moarte, ierburi) si resturi din bucatarie, precum coaja fructelor si a legumelor. Acest amestec poate fi depus in gramada intr-un colt inutilizat al gradinii. Va trebui sa-l uzi si sa-l aerezi regulat pentru a-l face omogen si suplu. Dupa cateva luni, compostul e gata sa fie raspandit pe pamant.

O gradina fara erbicide

Algele, sangele uscat de pasare, pudra de oase, cenusa, fosfatii naturali: iata cate ingrasaminte naturale, care inlocuiesc eficace produsele chimice. De exemplu, un ingrasamant bun se obtine amestecand 1 kg urzici cu 10 L apa. Dupa cateva saptamani de macerare (departe de nasul tau!), solutia obtinuta se va utiliza ca fungicid, varsand-o pe sol, sau ca insecticid, pulverizand-o fin pe frunze.



Economiseste apa

Primavara si vara e bine sa uzi dis-de-dimineata sau dupa apusul soarelui, pentru a evita evaporarea apei. Recupereaza apa de ploaie in recipiente pentru a o folosi la udatul gradinii, este cea mai buna apa deoarece nu contine calcar si clor.

O gradina fara insecte: intretine plantele utile

Am putea sa te sfatuim sa intretii si unele insecte utile, precum paianjenii si ramele, care omoara o gramada de daunatori din gradina, dar stim ca aceste vietuitoare isi fac greu prieteni printre oameni, asa ca te sfatuim sa plantezi garofite. Garofitele au un miros ce respinge puricii, iar radacinile lor fabrica o substanta ce indeparteaza daunatorii.

Recomandari