Care sunt drepturile tale la supermarket?

Care sunt drepturile tale la supermarket?
  calendar_month        
Doresti sa-ti faci cumparaturile linistita, dar de-odata spargi o sticla sau cazi si te lovesti in incinta supermarket-ului. Care sunt drepturile tale in caz de litigii la magazin?

Spargi o sticla: cine plateste?

Vrei sa iei o sticla din sucul preferat de pe raftul de sus, dar iti aluneca printre degete, cade pe sol si se sparge.

Drepturile tale: In comertul liber poti manipula produsele inainte de a le cumpara. Daca spargi o sticla accidental, nu esti obligata sa o platesti. Magazinul este proprietarul produselor pana la case. Daca insa iesi de la casa, te impiedici si spargi sticla, magazinul nu este obligat sa ti-o inlocuiasca, caci e deja in proprietatea ta, din moment ce ai platit-o.

Testezi produsele in magazin

Tentatia e mare sa te infrupti din ciresele sau strugurii la raionul de legume-fructe vandute in vrac. Chipurile, vrei doar sa le degusti inainte de a cumpara!

Drepturile tale: Atentie: aceste produse nu-ti apartin, caci nu sunt platite! Gustarea unui aliment fara ca aceasta sa-ti fie propusa de un angajat al supermarket-ului este considerata furt! Sunt interzise deschiderea si consumarea produselor inainte de iesirea din magazin.

Desi ilegala, testarea produselor in magazin este totusi o practica tolerata de marile magazine, dupa cum te poti convinge singura la raioanele de sucuri, chips-uri, fructe si legume.

Produsul este perimat

Ajunsa acasa, descarci produsele si iti dai seama ca unul dintre produse are termenul de valabilitate depasit.

Drepturile tale: Dupa data de expirare, vanzatorul are obligatia de a retrage produsul de la vanzare. Asadar, te poti adresa direct Asociatiei pentru Protectia Consumatorului sau poti merge la magazinul de unde ai cumparat produsul, cu bonul aferent cumpararii, si poti cere inlocuirea acestuia cu unul bun sau returnarea banilor.

Cazi in magazin

Aluneci pe solul supermarket-ului si iti rupi piciorul.

Drepturile tale: In caz de accident, magazinul poate fi facut responsabil doar daca victima dovedeste ca angajatii au fost neglijenti: solul era anormal de alunecos din cauza unui lichid, exista o usa de sticla putin vizibila sau scari in stare proasta. In acest caz, poti actiona magazinul in judecata. Te sfatuim sa-l contactezi pe loc pe directorul magazinului, sa strangi martori si sa constati starea magazinului de fata cu responsabilul.

Atentie: daca ai scapat din vedere copilul, acesta s-a urcat pe un raft, a cazut si s-a lovit, e responsabilitatea ta!

Pretul de la casa e diferit de cel de la raion

Ai gasit la raion samponul preferat la un pret modic, de doar 5 lei. Ajunsa la casa, ti-l factureaza la 20 lei.

Drepturile tale: Comerciantul trebuie sa afiseze preturile lizibil, in proximitatea produsului. Daca la casa se constata o diferenta de pret, poti sa ceri acordarea pretului cel mai mic. Aceasta practica este comerciala, dar nu exista nicio obligatie legala. Vanzatorul poate sa te refuze.

Ele.ro a lansat primul serial interactiv din .ro: La mana ta. Vizioneaza episodul pilot !

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Inca nu iti pot spune Adio
  • person

    "una palabra, no dice nada...y al mismo tiempo, lo esconde todo..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right
Sinsay - Poseta - Roz
Shop Ele.rochevron_right