Care televizor cu ecran plat este mai bun?

Care televizor cu ecran plat este mai bun?
  calendar_month        
Exista o multime de tipuri de televizoare cu ecran plat pe piata astazi, iar pentru a te decide daca vrei sa-ti cumperi o plasma, un LCD sau un LED, ai nevoie de cateva informatii de baza.

In ultimii 10 ani, tehnologia TV a avansat extraordinar de mult si a adus la stadiul de arta imaginea foarte clara, proiectata pe ecranele plate ale televizoarelor. Cele mai important aspecte ale tehnologiei s-au invartit in jurul marimii, rezolutiei si compatibilitatii noilor televizoare.

Producatorii au inceput sa adauge functii unice ecranelor lor de TV, facand astfel procesul de selectie al cumparatorului sa fie mai usor.

Plasma

Display-ul televizoarelor cu plasma este realizat din milioane de celule de plasma, care lumineaza pentru a forma o imagine completa pe ecran, cand o anumita frecventa de curent este aplicata.
Televizoarele cu Plasma disponibile sunt mai mari decat cele LCD. Marimea Plasmei pleaca de la 30 de inchi, 42, 50 si ajunge la 63, in timp ce televizoarele LCD variaza de la 10 la 40 de inchi si mai nou pana la 60.

Avantajele televizoarelor cu Plasma:
Sunt disponibile in marimi mai mari
Au un raport de contrast mai bun
Imaginea se vede din orice unghi cuprins intre 160 si 180 de grade
Au cel mai ridicat refresh rate, care permite captarea fiecarui detaliu al unei succesiuni rapide de imagini
Ecranul unei plasme poate afisa miliarde de culori, poate produce diferite niveluri de umbre si face imaginile sa para extrem de realiste.

Dezavantaje:
Plasma nu functioneaza atat de bine la altitudini ridicate
Exista riscul aparitiei unor "inghetari" ale imaginii precedente
Sunt mai grele decat un LCD
Plasmele mai vechi aveau probleme in camerele mici si foarte luminoase, insa problema a fost remediata.

Televizoarele LCD

LCD inseamna Liquid Crystal Displays, tehnologia fiind utilizata initial pentru monitoarele de PC, telefoane mobile sau in display-ul camerelor video. Cristalele lichide ale LCD-ului stau intre doua lentile polarizate. Cand este introdusa electricitate, cristalele incep sa se miste si sa schimbe polarizarea luminii care trece prin ele. Un ecran LCD nu genereaza lumina proprie, ci doar o filtreaza pentru a creea o imagine.

Avantajele LCD:
Televizoarele LCD au o durata de viata mai mare decat televizoarele Plasma. Se spune ca in medie, un LCD poate functiona si 30 de ani.
Display-ul LCD-ului foloseste mai putin curent decat ecranul unei Plasme, insa consuma mai mult decat un LED.
Marimea unui ecran LCD variaza de la marimea unui monitor de calculator, pana la cele mai noi LCD-uri, de 60 de inchi.

Dezavantaje LCD:
Ecranul are un nivel al contrastului foarte slab si raspunde mai greu la imaginile rapide, formand un fel de ceata (blur).
Pretul televizoarelor LCD este mai piperat decat cel al Plasmelor, insa scade din ce in ce mai mult.

Televizoare LED

Termenul de LED vine de la Light Emitting Diode. Este o componenta electonica care emite lumina. Chiar daca televizoarele care folosesc aceasta tehnologie se numesc LED, deoarece lumina este folosita drept blacklight-ul televizorului, ecranul este tot LCD.

Avantajele LED:
Cu ajutorul sursei LED, nivelul de contrast este mult mai bun decat cel al televizorelor LCD.
Televizoarele LED sunt extrem de subtiri
Un televizor LED consuma mult mai putin decat cel mai economic LCD de pe piata in momentul de fata.
Dintre toate televizoarele cu ecran plat de pe piata, LED este considerat cel mai fiabil.



Dezavantajele LED:
Singurul dezavantaj al televizorului este pretul ridicat, insa ca in orice tehnologie, aceasta incepe sa se devalorizeze inca de la lansare.

Recomandari