Ce faci cand simti miros de gaz in casa

Ce faci cand simti miros de gaz in casa
  calendar_month        
Probabil cateva reguli elementare stim cu totii inca de cand eram mici. Ca ne-au spus parintii sau ne-au invatat la scoala, important este ca de obicei cineva a avut grija de siguranta noastra. Dar, in cazul ca am mai uitat cate ceva, iata ce ar trebui sa faci daca simti miros de gaz natural sau propan in casa ta.

1. Gazele naturale si propanul sunt tratate cu o substanta care miroase putin a oua clocite. Pentru ca, in cazul in care nu stiati, gazul natural, la origine, nu miroase. Insa pentru siguranta noastra, acestea au fost facute mai usor de detectat, tratandu-le cu aceasta substanta. Este un miros foarte urat, ce ne este deja familiar. Daca il simti, ar trebui sa parasesti incaperea imediat.

2. Nu porni si nu opri intrerupatoare de lumina, radiouri, televizoare etc. De fiecare data cand pornesti sau opresti o astfel de aparatura casnica se creaza o scanteie in intrerupator. Aceasta scanteie poate aprinde gazul si poate provoca o explozie majora.3. Nu folosi niciodata un telefon intr-o casa in care suspectezi o scurgere de gaze. Telefoanele, atat cele cu fir cat si fara, contin intrerupatoare sau contacte ale bateriei care creaza o mica scanteie de fiecare data cand le folosesti. Pentru siguranta ta, daca vrei sa foloseti telefonul pentru a anunta pompierii, paraseste intai perimetrul casei.

4. Mergi direct catre usa si paraseste casa. Lasa usa larg deschisa daca poti, dar nu irosi timp. Folosete un telefon mobil, odata ce te afli afara, in siguranta, sau mergi la vecini si suna la pompieri.

Daca locuiesti in afara orasului si folosesti un rezervor cu propan, iar acel rezervor se afla departe de casa, incearca sa inchizi valva principala. Nu incerca asta insa, daca mirosul de gaz pare sa vina dinspre rezervorul de propan, sau daca acesta se afla in apropierea zonei unde simti mirosul de gaz. Suna intai la pompieri, apoi la compania care ti-a furnizat rezervorul de gaz.

In plus, ia in considerare instalarea unui detector de gaz si propan. Ti-ar putea salva viata.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

suflet
  • person

    "Cultura"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right