Cei mai periculosi virusi informatici
history_edu ele.ro calendar_month 09 Nov 2009, 16:09
Care sunt cei mai periculosi virusi pentru calculatorul tau? Ce risti mai exact? Care sunt riscurile? Care sunt semnele de alerta? Iata toate informatiile despre virusii de catre trebuie sa te temi si cateva sfaturi practice pentru a te proteja!
H1N1 si pe calculator!
Autorii virusilor informatici se inspira adesea din evenimentele de zi cu zi pentru a atrage atentia sau pentru a scade vigilenta oamenilor. Acesta este cazul noului virus H1N1, care poarta acelasi nume ca cel al gripei A.
Acest virus ia forma unui troian si se raspandeste prin e-mail (cu expeditor necunoscut), prezentand gripa H1N1 drept o conspiratie economica a industriei farmaceutice.
Cei care doresc sa stie mai multe despre "complot" deschid aplicatia, eliberand codul malitios ce le permite apoi creatorilor virusului sa exploreze continutul calculatorului .
Nume: H1N1
Familie: troian
Virulenta: medie
Nocivitate: medie
Cum te aperi: Nu deschide e-mail-urile cu expeditor necunoscut!
Daca banuiesti ca te-ai infectat, fa o scanare cu antivirusul si spune-i sa stearga virusul.
Clicker.CM pentru hoti
Virusul Clicker.CM, de viata lunga, se numara printre cei mai virulenti virusi in ultimele luni. El infecteaza PC-urile care frecventeaza site-uri numite "warez" care propun descarcarea programelor in versiune "cracked" (piratate) sau a generatoarelor de chei pentru versiunile copiate.
Atunci cand cauti pe net, acest troian afiseaza ferestre externe (pop-ups) intempestive, care te lasa fara protectie contra virusilor. Daca dai clic pe unul dintre ecranele publicitare, se genereaza plati spre creatorii virusului.
Nume: trojan.clicker.CM
Familie: troian
Virulenta: crescuta
Nocivitate: crescuta
Cum te aperi: Fara sa-ti facem morala, iti amintim ca vizita si descarcarea de pe site-uri care sunt la limita legalitatii sunt lucruri periculoase, pe care le faci pe barba ta! Daca te-ai infectat, foloseste antivirusul pentru a sterge virusul.
Pe386 trimite spam-uri in numele tau
Acest "rootkit" (troian care se ascunde in fisierele de sistem ale Windows) transforma calculatorul in expeditor de spam-uri (e-mail-uri indezirabile). Astfel participi la perpetuarea miliardelor de spam-uri ce polueaza casutele postale electronice din lumea intreaga. Infectarea se remarca prin prezenta unui fisier "Pe386.sys" ascuns, deci care nu poate fi vizualizat de Windows.
Nume: Rustock, SpamTool.Win32.Mailbot.AZ, Trojan-Dropper.Win32Small.APE
Familie: Rootkit
Virulenta: medie
Nocivitate: medie
Cum te aperi: Un antivirus bun il va repera. La nevoie, foloseste o unealta speciala anti-rootkits (Blacklight, Gmer, RootkitRevaler) pentru a-l detecta.
Mebroot ataca Windows 7
Nici bine n-a iesit pe piata noul Windows 7, ca deja e vizat de virusi! Mebroot ii incetineste performantele calculatorului tau, creeaza shortcut-uri pe Desktop, modifica Homepage-ul navigatorului sau multiplica ferestrele publicitare.
Nume: Mebroot
Familie: troian si spyware
Virulenta: medie
Nocivitate: medie
Cum te aperi: Daca antivirusul nu-l poate distruge, foloseste ceva de tipul Spyware Doctor.
Ce sunt virusii informatici?
Un virus este un mic program capabil de a se duplica, adica de a "infecta" alte programe in care se dezvolta. Dezvoltarea retelelor de internet a facilitat expansiunea virusilor informatici. Ei se misca mai ales in lumea PC-urilor (desi exista si pe telefoanele de generatii noi), numarandu-se astazi mai mult de 10 000 virusi diferiti.
Multi dintre acesti virusi nu fac decat sa reduca performantele calculatoarelor, dar exista si unii ce pot provoca daune importante: modificarea sau distrugerea fisierelor, aparitia de ecrane jenante, stergerea Hard Disk-ului, spionarea sau piratarea de date. Asadar, echipeaza-te cu un antivirus bun!