Cu frumusetea la reciclat!

Cu frumusetea la reciclat!
  calendar_month        
Fiecare femeie isi doreste sa fie frumoasa! Asa ca nu ezitam sa apelam la o gama variata de produse cosmetice, care mai de care mai benefice. Zilnic, peste 450 de milioane de europeni folosesc produse cosmetice, conform Asociatiei Europene pentru Produse Cosmetice. De asemenea, un studiu recent arata faptul ca, anual, 5 miliarde de astfel de produse sunt vandute in Europa!

Fie ca vorbim despre produse pentru par, corp sau ten, acestea ne mentin tinere, in forma si ne ajuta sa ne simtim bine in pielea noastra! Dar ce facem cu ambalajele care raman in urma folosirii produselor cosmetice? Te-ai gandit vreodata ca acestea din urma ajung la tine in stare perfecta datorita recipientelor in care sunt ambalate?

Ambalajele produselor cosmetice nu sunt gunoaie!

Folosim numeroase produse, insa dupa ce terminam continutul, ambalajele lor ajung, inevitabil, in cosul de gunoi. Ambalajele produselor cosmetice nu sunt gunoaie, ele sunt deseuri!
De retinut: Deseurile sunt valoroase, pentru ca pot fi valorificate prin reciclare, in vederea obtinerii unor alte produse. Restul, este numit gunoi (resturile de mancare, de exemplu) - care ajunge pe groapa si nu mai poate fi folosit.

Ceea ce trebuie sa facem, in primul rand, este sa le colectam selectiv - adica sa le depunem separat in cele trei containere colorate (albastru: hartie-carton, galben: plastic-metal, verde:sticla). Atentie insa, acest lucru trebuie facut inca de acasa, urmand cativa pasi simpli:

IDENTIFICA deseurile de ambalaje din locuinta ta!
PRESEAZA deseurile de ambalaje din plastic si metal sau cartoanele, inainte de depozitare, pentru a economisi spatiul!
DEPOZITEAZA deseurile de ambalaje SEPARAT de gunoiul menajer!
DEPUNE deseurile colectate separat in containere galben, verde si albastru!

Inainte de a le depunde separat, este important sa stii ca pentru a putea fi reciclate, unele ambalaje ale produselor cosmetice trebuie clatite. Este vorba despre cutia de sampon, de balsam, ambalajul lotiunii pentru corp, al uleiurilor de corp, cutia cremei de fata (cea de plastic) etc.

Ce ambalaje ale produselor cosmetice reciclam?

Putem recicla, in general, majoritatea ambalajelor produselor cosmetice: de la cutiile de carton in care sunt puse, pana la recipientele in care se gaseste continutul acestora! Iata, mai jos, cateva exemple:

Produse cosmetice pentru par: ambalajele de la sampon, balsam, masca, tratamente pentru par;
Produse cosmetice pentru corp: ambalajele de la lotiunile de corp, uleiuri, masti, spray-uri, parfumuri;
Produse cosmetice pentru ten: ambalajele cremelor, ale mastilor si tratamentelor pentru fata, ambalajele unor produse de make-up (fondul de ten, cutia de de la blush, cutiile de farduri).

De retinut:

Toate cutiile de carton in care se gasesc produsele de make-up sunt reciclabile! Nu le arunca la gunoi, ele pot fi refolosite! Pune-le in containerul albastru!
Unele produse sunt supraambalate - fie se afla la promotie si au ambalaje suplimentare, fie produsul este vandut in doua sau mai multe ambalaje (de exemplu, crema pentru fata). Nu uita ca toate acestea se recicleaza!

De ce reciclam ambalajele produselor cosmetice?

Un mediu curat, inseamna o viata sanatoasa pentru tine si familia ta! Responsabilitatea se incepe cu pasi marunti. Poti porni chiar de la reciclarea produselor care iti sunt dragi si pe care le folose?ti zilnic. Iata cateva dintre beneficiile reciclarii:

•Economisim energie!
Stiai ca un televizor poate functiona trei ore incontinuu cu energia economisita prin reciclarea unei cutii de aluminiu?

•Reducem poluarea!
Stiai ca sticla are nevoie de 1.000.000 de ani pentru a se descompune in bucatele mici si ca descompunerea naturala a plasticului in mediul inconjurator necesita peste 500 de ani?

•Scade cantitatea de gunoi!
Stiai ca, in Romania, o familie de trei persoane genereaza si trimite la groapa aproximativ o tona de gunoi menajer pe an? (dintre care 10% sunt deseuri de ambalaje)?

•Rezulta materie prima secundara!
Stiai ca din 10 PET-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru patrat de covor? Din 670 de can-uri se poate fabrica o bicicleta?

•Conservam resursele naturale!
Stiai ca la tiparirea unui cotidian de mare tiraj se folosesc 3.000 metri cub de lemn, adica 1.500 de arbori cu varsta de 50 de ani?
Recomandari