Cum iti alegi parchetul?

Cum iti alegi parchetul?
  calendar_month        
Din ce in ce mai cerut pe piata pentru aspectul sau natural, parchetul se adapteaza oricarui interior si sol.

Insa nu toate tipurile de parchet sunt la fel: ele difera prin culoare, dar si prin duritate si grosime. Ce lemn sa alegi?

In functie de trafic

Inainte de a monta parchetul, se pune o intrebare: pentru care camera este destinat? Este oare o camera cu trafic intens? De acest raspuns depinde tipul de lemn ales. In acest sens, exista o clasificare in 4 categorii a lemnului, de la cel mai moale la cel mai rezistent:

Clasa A: arin, molid, pin, brad - sunt adaptate unui trafic domestic moderat (camere mai nefolosite, debarale).

Clasa B: mesteacan, castan, cires, nuc, bambus - pentru zone de trecere cu trafic mediu (sufragerie, sala de mese).

Clasa C: afromosia, stejar, eucalipt, artar, frasin, fag, makore, moabi. Aceste esente sunt potrivite pentru zonele cu trafic intens din casa, precum este holul de intrare in casa, bucataria, camerele locuite.

Clasa D: doussie, merbau, cabreuva, jatoba, wenge - pentru zonele cu trafic intens din spatii publice (birouri, sali polivalente etc).

Trebuie sa mai stii ca, cu cat parchetul este mai gros, cu atat este mai scump si mai rezistent.In functie de umiditate

Astazi, orice camera poate fi imbracata cu parchet , chiar si cele in care se afla o sursa de apa. In acest caz, bineinteles, trebuie sa alegi o esenta rezistenta la umiditate, cum este teck-ul, acacia, bambusul, ipe, iroko, jatoba, frasin sau fag.

In functie de gusturi

Dimensiunea estetica joaca si ea un rol important. Daca parchetul este deschis la culoare (fag, frasin, stejar, artar) sau inchis (wenge, ipe), vei obtine un aer contemporan in camera. Parchetul de culoare maro (castan, tack, merbau) si cele ceroase creaza o ambianta traditionala, pe cand rosul (cires, moabi, padouk, jatoba) va da un rezultat exotic.

Lungimea placilor de parchet este doar o chestiune de gusturi si... de pret.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Pastila de 100 de ani!
  • person

    "a iubi este magic... a fi iubit este magie!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right