Cum sa alegi un aparat de fotografiat digital

Cum sa alegi un aparat de fotografiat digital
history_edu
Autor
redactia ele.ro
  calendar_month
Publicat
14 Apr 2004, 12:31
       
Gata, te-ai hotarat sa schimbi vechiul aparat de fotografiat clasic cu unul digital. Motivele sunt multiple:
- nu mai esti nevoita sa porti grija cumpararii unui film
- nu mai este necesara developarea
- poti sa descarci pozele pe un calculator si apoi sa le arati prietenilor aflati la departare
- poti prelucra pozele facute
- poti face mai multe poze si sa le pastrezi doar pe cele care ti se par reusite
- poti scoate pozele si pe suport de hartie
- cu unele aparate poti face mici filmulete fara a avea nevoie pentru asta de o camera video.

Decizia este buna si nici nu te poti plage ca nu ai de unde alege. Aparatele digitale sunt acum disponibile in multe marimi, forme, caracteristici tehnice. Dar care ar fi cel mai potrivit?

Putem sa le impartim in trei categorii de baza si poti face alegerea in functie de cel care iti satisface mai bine nevoile.

Aparate complet automate nu trebuie sa le stabilesti distanta, luminozitatea.
Au rezolutia sub 1 milion de pixeli si sunt cele mai ieftine de pe piata, in general sub 500$. Imaginea pe care o produc este cel mai putin clara dintre toate tipurile de aparate digitale care se gasesc pe piata. Asta nu inseamna neaparat ca pozele facute nu vor arata bine, dar exista o limita a marimii acestor poze. Pentru a pastra o buna calitate a imaginii pozele trebuie sa aiba 10x16 cm.
Partea buna a acestor aparate este ca sunt usor de folosit. Chiar si fotografii incepatori pot sa le utilizeze fara a intalni prea multe probleme. Nu ai de setat distanta sau luminozitatea, deci nu ai de ce sa pierzi prea mult timp cand faci o poza. Deci sunt perfecte pentru vacante sau pentru a surprinde momente speciale din viata ta. In plus, rezolutia mica a pozelor le face usor de vazut pe internet sau de trimis prin mail, astfel incat prietenii sa aiba usor acces la pozele pe care le faci.

Aparate cu multi-megapixeli
Acestea costa un pic mai mult, dar au peste 1 milion de pixeli, ceea ce le prmite sa produca imagini cu mult mai clare. Se pot face poze mult mai mari, 20x26, fara a sacrifica calitatea imaginii. De obicei au si optiuni mai avansate, cum ar fi posibilitatea de a focaliza un anumit obiect, de a avea controlul expunerii.

Cele mai scumpe aparate de pe piata sunt cele concepute pentru fotografia profesionala. Acestea pot costa intre 400$ si 21000$. Ele ofera tot controlul si flexibilitatea care apare si la aparatele de 35mm: control complet al expunerii, focalizare manuala, precum si mai multe forme de focalizare automata.

Pentru a produce culori si rezolutie superioare ele utilizeaza trei senzori de imagine, cate unul pentru fiecare culoare, spre deosebire de un singur senzor de imagine, cum utilizeaza toate celelalte aparate. Aceste aparate au rezolutii care variaza de la 2 milioane la 6 milioane de pixeli.
Partea mai putin placuta este ca aceste aparate sunt foarte scumpe, mai ales cand adaugi si pretul diferitelor accesorii. Ele sunt si mai dificil de folosit. Oricum, pentru fotografii profesionisti sunt singura optiune.

Dupa ce ai ales in functie de rezolutie nu strica sa te interesezi si care este capacitatea de stocare. Daca pleci in vacanta este bine sa stii cate poze se pot memora intrucat nu ai tot timpul calculatorul la dispozitie ca sa le poti descarca. Intreaba si daca se poate face mai tarziu un up-grade al memoriei. Ai grija sa te interesezi si de baterii pentru a avea o independenta de miscare mai mare.
Recomandari

Newsletter Ele.ro

 
 
;;;;;;;;;
  • person

    "a￯n incona￯tient, nimic nu ia sfa￯ra￯it, nimic nu trece, nimic nu se uita￯."

Blog Ele.rochevron_right
 
Forum Ele.rochevron_right
 
GHIRLANDA CARTON HAPPY BIRTHDAY 2M

9 RON   11 RON

Ofert Ele.rochevron_right
20% reducere