Cum sa atragi fluturii in gradina?

Cum sa atragi fluturii in gradina?
  calendar_month        
De obicei, gradinarii planteaza doar una sau doua plante de care se stie ca atrag fluturi si apoi sunt dezamagiti de lipsa acestora deasupra gradinii. Exista o multime de lucruri care se pot face pentru a atrage frumoasele insecte zburatoare.

Plantele attractive pentru fluturi trebuie sa stea grupate

Fluturii adulti, aflati in cautarea unei mese copioase, observa mai repede o gradina cu plante grupate decat una cu plante asezate la cinci metri una de alta. Pentru a atrage un numar cat mai mare de fluturi, gradinarii ar trebui sa planteze cat mai multe si cat mai variate tipuri de plante cautate de fluturi. In acest fel gradina va fi mai vizibila si mai atractiva.


Pentru a atrage fluturi cat mai multi, este nevoie de plante unde acestia sa-si depuna ouale

Pe langa mancare, fluturii adulti au nevoie de un loc sigur pentru a depune oua. De aceea, oricine vrea fluturi in gradina, trebuie sa planteze pe langa sursele de nectar si "culcusuri". Unele dintre plantele preferate de fluturi pentru a depune oua sunt urmatoarele:

Familia Asteraceae (Susaiul, Laptele Cainelui, Aliorul)
-Nalba de gradina
-Morcovul
-Mararul
-Chimenul
-Salvia
-Plopul

Cu aceasta ocazie, puteti observa si ciclul de viata al fluturilor, care ies din capsulele ascunse in gradina.

Plantele cu nectar preferate de fluturi

Multe dintre aceste flori sunt colorate, in special in nuante de galben, rosu si portocaliu. Aceste plante au de obicei si o "pista buna de aterizare", pentru ca fluturii sa se aseze cu usurinta. Printre cele mai populare sunt urmatoarele:

-Pergamutul
-Cosmos
-Liliacul
-Ochiul boului
-Galbenelele
-Sangele-Voinicului
-Lamaita
-Zinnias

Plantarea mai multor tipuri de flori si gruparea lor, va atrage un numar cat mai mare de fluturi.

Apa, adapost si mancare

Pentru a creste si mai mult numarul fluturilor, o gradina poate oferi si alte lucruri cautate de fluturi. Un vas de apa va permite fluturilor sa bea cand sunt insetati, insa aveti grija ca fluturii sa aibe pe ce sa se aseze cand beau apa, pentru ca exista riscul accidentelor si al inecului. Fluturii prefera si "intimitatea", asa ca o gradina perfecta de locuit ar trebui sa fie imprejmuita cu garduri de lemn.

Recomandari