Curatarea periilor si pensulelor din casa ta

Curatarea periilor si pensulelor din casa ta
  calendar_month        
Indiferent ca este vorba despre periile cu care ti-ai vopsit peretii, mobila sau de cele cosmetice, periile si pensulele au nevoie de o curatare temeinica .

In functie de utilitatea acestora, periile trebuie curatate dupa fiecare utilizare sau cel putin o data pe saptamana.


Afla mai multe informatii despre curatarea acestor obiecte si despre cum le poti mentine intr-o stare buna pentru un timp cat mai indelungat.

Pensule pentru vopsit

Periile pentru vopsit trebuie curatate imediat dupe utilizare. Altfel acestea vor deveni rigide si apoi bune de aruncat.

Curatarea trebuie facuta in functie de vopseaua utilizata. Daca a fost o vopsea pe baza de apa, cel mai simplu este sa lasi peria in apa calda cu detergent timp de cel putin 5 ore. La final, baga pensula sub jetul de apa curata si mentine-o timp de cateva minute, pana cand devine perfect curata.

Daca vopseaua a fost pe baza de ulei, singura solutie este sa le clatesti in dizolvant special. mentine-le in aceasta solutie timp de 10 minute, iar apoi clateste-le cu apa rece.

Pensulele de machiaj

Pensulele de machiaj par a fi curate la prima vedere, mai ales daca le stergi dupa fiecare utilizare cu un servetel. Totusi, pensulele de machiaj aduna, de-a lungul timpului, resturi de machiaj, transpiratie si piele moarta. Din acest motiv, spalarea si dezinfectarea pensulelor este obligatorie la cel mult o luna de zile sau chiar daca mai des daca le folosesti zilnic.

Umple un bol de plastic cu apa calduta, adauga putin sampon pentru par si clateste astfel pensulele, masand usor firele de par. La final clateste pensulele cu apa rece si lasa-le sa se usuce cu parul in jos si codita in sus, astfel incat apa sa nu se scurga spre radacina.

Periile de par

Periile de par au si ele nevoie de o curatare temeinica, o data la cel mult doua saptamani. Dincolo de faptul ca se recomanda sa elimini firele de par care raman dupa fiecare periere, obiectul trebuie curatat cu ajutorul unei pensule. Baga peria de par sub jetul de apa calda, adauga putin sampon sau sapun lichid si trece o pensula mica printre perii de plastic.

Clateste apoi cu apa calda si las-o la uscat cu perii in jos. Eventual pozitioneaza peria de par langa o sursa de caldura pentru a se usca mai repede.

Periile de haine/pantofi

Periile pentru haine si pantofi aduna foarte mult praf si murdarie de afara, motiv pentru care curatarea lor nu trebuie neglijata. In primul rand acestea au nevoie de dezinfectare. Pentru inceput inmoaie periile in apa calduta cu detergent lichid, clateste-le, iar apoi inmoaie-le in apa cu putin otet. La final clateste periile cu apa rece si lasa-le la uscat.

Periile pentru covor

In ciuda aspiratoarelor de ultima generatie, peria pentru covor pare sa ramana singura care reuseste sa redea prospetimea covoarelor in casa. Acestea aduna multe scame si par, ceea ce inseamna ca trebuie curatate dupa fiecare utilizare. Dupa ce scoti scamele din perie, las-o pe aceasta la inmuiat in apa calda cu otet si o lingurita de bicarbonat. Dupa 10 minute clateste peria cu apa calda ci las-o la uscat.

Autor: Ana-maria Dragota

Recomandari