Fa-ti singura potpourri!
history_edu ele.ro calendar_month 17 Nov 2009, 12:12
Fiecare dintre noi a trecut macar o data prin fata vreunei vitrine in care, alaturi de obiectele expuse, statea delicat un bol cu potpourri.
Sau am admirat mirosul delicat care venea dinspre aranjamentele uscate, frumos asortate, din vreun magazin de decoratiuni interioare.
Si multe din noi ne-am zis in gand "O sa imi cumpar si eu un potpourri!"
Dar de ce sa le cumperi? De ce sa nu iti confectionezi singura potpourri-ul pe care ti-l doresti, cum iti place tie, din ce iti place tie?
Suna bine? Atunci sa trecem la treaba!
Cele mai folosite flori pt potpourri sunt margaretele, galbenelele, albastrelele, carciumaresele si ochiul boului.
Sunt flori care nu au un miros prea puternic si care pastreaza o forma frumoasa a inflorescentei si dupa ce s-au uscat.
Culege astfel de flori de cate ori ai ocazia.
Doar inflorescenta. Las-o sa se usuce bine in soare direct, pana dispare orice urma de umezeala din ea.
Operatiunea poate dura si 3-4 zile, insa astfel nu vei risca sa ai flori care in timp pot mucegai si care vor strica aromele.
In timpul uscarii nu pune florile una peste alta, caci partile care se suprapun vor mentine umezeala si se vor usca neuniform.
Miroase florile uscate, fiecare specie in parte. Apoi miroase cateva uleiuri esentiale care iti plac.
Este foarte important ca mirosul florii folosite sa fie asemanator cu al uleiului folosit, pentru ca altfel mirosul rezultat va fi un dezastru olfactiv.
Indreapta-ti privirea si spre conifere.
Coniferele sunt ideale pentru a fi folosite in potpourri-uri, in primul rand gratie mirosului inconfundabil si placut de oricine, iar in al doilea rand gratie formelor felurite, toate deosebite.
Asa ca in plimbarile tale prin parc ia cu tine un rucsacel in care sa strangi conuri de brad, jumatati de coji de invelis de castana sau de invelis de nuca.
Acestea necesita un timp mai indelungat de uscare, insa odata operatiunea terminate, vei avea niste mici opera de arta.
Pastreaza culoarea in aranjamentul tau.
Multe aranjamente potpourri sunt "infrumusetate" artificial cu coloranti, fiecare floare uscata sau coaja fiind vopsita cu pigmenti.
Aici gusturile nu se discuta, insa in cazul in care esti adepta naturalului, mai bine incearca sa faci rost de ingrediente natural nuantate.
Poti pacali putin natura si prin asezarea lor in lumina soarelui directa, care le da nuante mai deschise, fata de uscarea la lumina mai putina, care le inchide la culoare.
Plus ca multe plante sau flori capata o culoare mai frumoasa dupa ce sunt uscate, fata de cele pe care le aveau pe cand erau verzi.
Alte articole despre