Faianta si gresia: ghid de ingrijire si curatare

Faianta si gresia: ghid de ingrijire si curatare
  calendar_month        
Curatarea podelei de gresie si a peretilor placati cu faianta pare un lucru relativ simplu. Lucrurile nu sunt totusi chiar atat de simple. Cu cat placile sunt mai deschise la culoare, cu atat murdaria este mai vizibila, iar faianta si gresia devin perfect curate abia dupa cativa pasi depusi cu efort.

Daca reusesti sa intretii gresia si faianta perfect curate, te afli printre persoanele norocoase, insa daca faci parte din categoria celor care "lupta" in fiecare zi impotriva petelor de mizerie de pe cele doua suprafete nu iti ramane decat sa urmezi acesti pasi.

Curatarea gresiei

Indiferent ca gresia este inchisa sau deschisa la culoare, este totusi necesara o curatare temeinica. Totusi, gresia de culoare alba, crem sau alte nuante deschise sau pastelate "absoarbe" parca toata mizeria si toate petele.

Pentru inceput este recomandat sa cumperi un detergent recomandat pentru a reda albul produselor din teracota (cada, chiuveta etc) si pulverizeaza-l in intregime pe toata suprafata gresiei. Pentru ca sunt sanse sa emane un miros puternic si toxic, ar fi bine sa deschizi fereastra si sa interzici copiilor si animalelor accesul in camera respectiva.

Lasa produsul sa actioneze pentru 5 - 10 minute, iar apoi ia doua perii: una mari si una de dimensiuni mici (peria mica poate fi o periuta de dinti cu peri foarte aspri). Freaca gresia cu peria mare in locurile, iar in zonele in guste sau in cele in care se afla kitul sterge cu periuta de dinti. Este o munca dificila si necesita cel putin 20 de minute, insa rezultatul final va fi uimitor.

Dupa ce ai curatat gresia cu ajutorul periilor, mai pulverizeaza un strat de substanta de curatat si apoi sterge gresia cu ajutorul mopului inmuiat in apa curata si detergent pentru gresie.

Atentie! Pentru a pastra gresia curata ar fi bine sa interzici membrilor familiei sa intre incaltati in casa. Roaga-i pe acestia sa se descalte la usa si sa poarte o pereche de papuci.

Curatarea faiantei

Faianta din bucatarie este adesea patata cu mancare sau ulei, in timp ce faianta din baie are intotdeauna pete de sapun si calcar. Pentru ca nu iti este intotdeauna la indemana sa speli faianta de fiecare data cand apare o pata, nu iti ramane decat optiunea in care o cureti temeinic o data pe saptamana.

Este adevarat ca aceasta nu este la fel de murdara precum gresia, insa trebuie sa ii acorzi la fel de multa atentie mai ales pentru ca pe faianta din baie pot sa apara urme de mucegai. Acestea din urma sunt un pericol pentru sanatatea ta, asa ca nu ignora problema.

In prima instanta este suficient stergi faiantta cu o carpa inmuiata in apa calda si sapun lichid(foarte putin stoarsa. In acest fel vei inmuia depunerile de pe aceasta. Apoi pulverizeaza un lichid cu alcool si sterge faianta cu o carpa uscata.

In ceea ce priveste mucegaiul, fie ca acesta exista sau nu, ar fi bine sa pui pe faianta din baie o cantitate suficienta de clor nediluat, dupa care sa clatesti faianta cu apa rece si sa lasi incaperea sa se aeriseasca bine, mai ales dupa o baie fierbinte si lunga. De asemenea, in comert vei gasi solutii speciale care previn aparitia mucegaiului - le poti folosi cu incredere pe acestea.

Autor: Ana-Maria Dragota

Recomandari