Intretinerea mobilierului din rachita si rafie

Intretinerea mobilierului din rachita si rafie
  calendar_month        
Rafia, rachita chiar si paiul, sunt materiale utilizate de mult timp pentru fabricarea a numeroase piese de mobilier si a altor obiecte.

Chiar daca aceste materiale se dovedesc a fi destul de rezistente, ele trebuie sa primeasca, la fel lemnul, o serie de ingrijiri pentru a-si pastra farmecul si stralucirea.
Iar daca, dintr-un motiv oarecare dorim sa le schimbam aspectul, putem oricand sa le vopsim.

Curatarea in profunzime

Pentru curatearea frecventa a mobilierului de rachita, ideal este aspiratorul, reglat la treapta maxima de putere.
Trebuie insistat pe partile impletite des si pe spatiile dintre impletituri.



La nevoie, cu o perie moale, pe care o puteti folosi cu succes si in cazul obiectelor mai mici ce nu pot fi curatate cu ajutorul aspiratorului.
Pentru indepartarea petelor apelati la un burete, inmuiat in apa cu sapun, in care ati adaugat si o lingutita de amoniac.
Clatiti apoi cu multa apa si lasati mobilierul sa se usuce la aer, la adapost de lumina soarelui si departe de orice sursa directa de caldura.

Ca nou.

In cazul in care rachita a prins o tenta cenusie, sau culoarea nu mai este la fel de deschisa, ca la inceput, puteti curata mobilierul cu o solutie preparata dintr-o jumatate de pahar de apa de Javel, la un litru de apa;
Impregnati piesele de mobilier cu aceasta solutie, folosindu-va de un burete.

Mai puteti folosi pentru aceasta operatie, apa in care ati adaugat multa sare si zeama de lamaie.Dupa ce ati aplicat solutia, lasat-o sa actioneze cateva ore, clatiti mobila si lasati-o sa se usuce conform procedeului descris anterior.

Obiectele din pai se pot trata "ungandu-le" cu suc de lamaie, cu ajutorului unui burete moale.
Dupa ce au fost tratate astfel, obictele trebuie clatite cu apa din abundenta.

75184.jpg

Tratati, restaurati...

In caz ca au fost atacate de insecte xylofage, mobilele de rachita (bambus, pai, rafie etc) trebuie tratate prin badijonare cu un insecticid fungicid.
Este foarte important ca solutia sa fie aplicata dupa ce suprafata a fost curatata de orice fel de finisaj.

Pentru a pastra culoarea naturala a mobilierului dumneavoastra de gradina, aplicati cu ajutorul unei pensule, un lac incolor sau un ameste compus dintr-un litru de apa calda, 3 linguri de ulei de in, si o lingurita de esenta de terebentina.
Lasati sa se usuce, apoi il lustruiti cu o carpa moale

Daca doriti sa le schimbati "fata", trebuie sa stiti ca obiectele din rachita, rafie, etc, pot fi vopsite cu vopsele pentru lemn, dar numai dupa ce au fost curatate de orice fel de finisaj.

Pe langa vopseaua clasica, mai puteti folosi vopsea - pudra, care se dizolva in apa foarte calda, precum si vopsea spray.

Recomandari