Invata sa reduci consumul de apa in gradina

Invata sa reduci consumul de apa in gradina
  calendar_month        
Consumul intens de apa nu este daunator doar pentru intreg mediul, ci si pentru bugetul familiei, motiv pentru care este absolut necesar sa descoperi modalitati prin care poti economisi cantitati mari de apa.

Desi nu este un tocmai usor pentru ca plantele tale au nevoie de apa pentru a se dezvolta, limitarea consumul de apa nu este un lucru imposibil.

Verifica solul

Sunt persoane care pur si simplu insista sa ude pamantul din gradina in fiecare zi, desi poate ca solul nu are nevoie. Asadar, inainte de a da drumul la apa si de a pulveriza stropii peste toata gradina, verifica gradul de umiditate a pamantului. Este foarte posibil ca acesta sa fie inca ud de la ultima udare, ceea ce inseamna ca nu mai are deloc nevoie de apa.

In cazul in care totusi pamantul este uscat, aplica-i o udare superficiala, de cateva minute si nu lasa apa sa curga astfel incat apa sa ajunga la o adancime de jumatate de metru in pamant.

Opteaza pentru plantarea unor copaci

Cativa copacei plantati in gradina ta, vor actiona ca o bariera intre soare si sol, ceea ce inseamna ca umiditatea se va mentine pentru mai mult timp. Poti opta pentru pomi fructiferi (meri, peri, ciresi, gutui, pruni etc) sau pentru copaci cu flori (liliac).

Ideea este sa fie cat mai voluminos si sa aiba cat mai multe frunze, astfel incat sa protejeze solul cat mai bine.

Nu planta mai mult decat trebuie

Daca gradina ta este mare, ar fi bine sa nu o dedici in intregime cultivarii de flori, fructe si legume, decat daca intradevar acest lucru este o necesitate. In rest, incearca sa amenajezi gradina si ca spatiu de relaxare - astfel poti improviza un foisor, o masa cu scaune de gradina, un spatiu de joaca pentru copii si un leagan pentru 2 - 3 persoane.

In acest fel, nu vei avea doar grija ca atunci cand iesi in gradina trebuie doar sa o ingrijesti pe aceasta ci sa te si relaxezi.

Uda plantele doar la radacina

Chiar daca ai impresia ca o udare a intregii suprafete va fi foarte benefica din mai multe puncte de vedere (racorire a aerului din gradine, domolire a prafului etc), in realitate o udare cu o cantitate mica de apa nu va avea niciun efect deoarece aceasta se va evapora foarte repede.

Cel mai bine este sa uzi plantele doar la radacina, cu ajutorul unui furtun fara presiune.

Ai grija la necesitatile plantelor

Plantele au nevoi diferite in ceea ce priveste udarea, ceea ce inseamna ca este recomandat sa te interesezi in acest sens si sa le aplici cantitatea necesara de apa, adica unora mai mult, iar altora mai putin. In cazul in care pui prea multa apa plantelor care au nevoie de udari rare si cantitati mici de apa, risti sa le ineci radacina si sa le distrugi ireversibil.

Totusi, ia in calcul faptul ca daca in gradina ai si plante cultivate in ghiveci, acestea au nevoie de mai multa apa pentru ca un spatiu limitat,inseamna si mai putine rezerve de apa.

Colecteaza apa

Apa de ploaie este foarte buna pentru plantele din gradina ta, asa ca ar fi minunat daca ai putea sa o folosesti mai des. Cel mai simplu este sa colectezi apa de ploaie cu ajutorul unor butoaie sau a unor recipiente de dimensiuni mari.

Autor: Ana-Maria Dragota

Recomandari

Newsletter Ele.ro

vestesc povestile
  • person

    "poemele mele, iele rebele"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right