Lipiciul de paianjeni in curand pe piata?

Lipiciul de paianjeni in curand pe piata?
  calendar_month   update 16 Feb 2010, ora: 15:40      
Panza de paianjen, a carei rezistenta rivalizeaza cu aceea a otelului, a constituit obiectul a numeroase studii si aplicatii industriale.

Arahnidele au insa inca un secret: lipiciul!

Adezivul ce acopera panzele si face din acestea capcane mortale este considerat drept unul dintre cei mai puternici adezivi biologici.

Sinteza acestuia poate deci sa inlocuiasca adezivii obtinuti din petrol. Avantaje: petrolul reprezinta o resursa epuizabila si poluanta, in timp ce lipiciul paianjenilor este biodegradabil si inepuizabil.

Lipiciul de paianjeni este constituit dintr-o mare varietate de compusi organici, printre care si glicoproteine.

O repetitie care tradeaza autorul

Omer Choresh si colegii sai de la Universitatea din Wyoming s-au interesat de paianjenul auriu tesator (Nephila sp.), mare creator de panze si lipici.

Ei au descoperit doua glicoproteine pe care le-au analizat. Acestea sunt constituite din subunitati ce contin domenii repetitive, adica lanturi de aminoacizi cu structura distincta, care dezvaluie lanturi opuse ale aceleiasi secvente ADN.

Se pare ca aceste secvente de ADN identificate de cercetatori sunt la originea acestor glicoproteine.

Clonarea acestor gene identificate permite producerea pe scara industriala a acestor glicoproteine, ce urmeaza a fi studiate si care vor fi la baza unei noi generatii de adezivi de origine biologica.

Asadar se poate si bio!Recomandari