Potpourri de toamna: simte magia aromelor!

history_edu ele.ro calendar_month 06 Oct 2009, 16:33
E un miros crocant in aer... toamna e deja aici!
Imi place tot ce inseamna toamna: mirosuri, culori, intreaga atmosfera. Daca ai tu simti la fel, si ti-ai dori un colt de natura in propria casa, tot ce ai de facut e sa realizezi un potpourri. Iata retetele!
Reteta 1
1: Ia-ti familia la o plimbare prin padure si luati cateva pungi cu voi. Culegeti lucruri interesante care v-ar bucura simturile in amestecul de potpourri : conuri de brad, ghinde, coaja, ramurele, frunze.
2: Asaza cateva prosoape de hartie pe fundul unei caserole de microunde. Pune coaja de portocala si acoper-o cu 4 straturi din aceeasi hartie. Las-o la cuptorul cu microunde timp de 5 minute, la putere medie. Scoate apoi cojile si lasa-le intr-un loc rece si uscat timp de 2-3 zile, pana se usuca complet.
3: Intr-o punga de hartie rezistenta pune scortisoara, nucsoara si cuisoare. Foloseste ciocanul pentru a le zdrobi in bucatele mici, aromele fiind astfel eliberate.
4: Masoara 10 cani de materiale naturale (culese din padure), 2 cani de condimente si pune-le intr-un bol mare, alaturi de toate cojile de portocala. Amesteca bine ingredientele, cu grija, folosindu-ti mainile sau 2 linguri mari.
5: Adauga amestecul intr-unul sau mai multe recipiente cu capac, timp de cel putin 2 saptamani. Amesteca bine in fiecare zi. Dupa aceasta perioada, amestecul s-a transformat intr-un potpourri minunat, gata sa-ti inmiresmeze casa.
Reteta 2
3 linguri felii de mere uscate
1/2 cana cu petale de muscata roz si rosie
1/4 cana de frunze uscate de Galium odoratum
2 linguri de scortisoara macinata sau un baton de 8 cm
1 nucsoara intreaga macinata (1 lingura si jumatate)
1 lingura cuisoare
1 lingura coaja de portocale razuita si uscata
3 picaturi de ulei esential de scortisoara sau vanilie.
Pentru a usca merele, taie-le in felii subtiri si pune-le intr-o tava acoperita cu hartie de copt. Baga-le la cuptor la 150 grade, timp de 30 minute. Amesteca-le cu celelalte ingrediente si lasa-le sa se odihneasca intr-un recipient cu capac timp de 1 saptamana, apoi e gata de utilizat.
Sa ai o toamna placuta!
Alte articole despre