Pozitia ideala pentru balcon sau terasa

Pozitia ideala pentru balcon sau terasa
  calendar_month        
Pornind de la asezarea in plan, trebuie subliniat faptul ca balconul sau terasa vor fi asezate, aproape intotdeauna, pe una din laturile casei incalzite de soare, deoarece camerele de sub spatiile deservite de acestea beneficiaza de mai putina lumina naturala. Motivul este placa de beton armat (a balconului sau a terasei), care micsoreaza unghiul sub care lumina soarelui patrunde in casa, prin golurile ferestrelor. Pe langa aceste lucruri, pozitionarea terasei sau a balconului trebuie sa va ofere privelisti placute, indeplinindu-si astfel functia de spatiu de relaxare si inviorare.

Usile de acces pe balcon sau terasa nu trebuie sa fie la acelasi nivel cu pardoseala, pentru a evita patrunderea apei provenite din ploi sau in urma topirii zapezii. Astfel, este recomandabila inaltarea tocurilor usilor cu cel putin 2,5 cm (dar nu mai mult de 5 cm) fata de nivelul pardoselilor exterioare.

Alegerea pardoselii

75243.jpg

In aceeasi nota, privind siguranta in exploatare, putem discuta despre alegerea tipului potrivit de pardoseala pentru aceste spatii. Finisajul cel mai des folosit pentru pardoselile balcoanelor este gresia. Aceasta poate fi de diferite forme, culori si texturi, avand o rezistenta la uzura foarte ridicata. Totusi, nu orice tip de gresie poate fi folosit ca pardoseala pentru terase sau balcoane. Astfel, avand in vedere faptul ca vorbim de suprafete reci, trebuie sa tinem cont ca ele prezinta un risc ridicat de alunecare si, din acest motiv, cea mai buna alegere o reprezinta diversele tipuri de gresie antiderapanta.

In afara de gresie, mai puteti opta si pentru alte materiale, cum ar fi granitul (care are o rezistenta la uzura mult mai mare decat a gresiei), marmura sau alte tipuri de pardoseli din piatra, naturale sau artificiale. Indiferent de alegerea pe care o veti face, trebuie sa tineti cont ca acestea sa fie prevazute, prin diverse metode, cu posibilitatea de sporire a aderentei. Pe langa aderenta, in momentul in care va alegeti pardoseala pentru un balcon sau o terasa, trebuie sa tineti cont si de incarcarea pe care materialul placilor ceramice o adauga structurii din beton armat pe care se sprijina. Din acest motiv, este indicat sa respectati alegerea pe care o faceti impreuna cu arhitectul inca din faza de proiect. In cazul in care lucrarile s-au incheiat si nu ati apucat sa amenajati pardoseala, intrebati constructorul daca rezistenta balconului este suficienta pentru a prelua si incarcarile date de pardoseala, astfel incat aceasta sa nu afecteze rezistenta structurii pe care se sprijina.


Protectie impotriva infiltratiilor


Un alt element care nu trebuie sa lipseasca din gama finisajelor folosite in cazul balcoanelor si teraselor este plinta. Aceasta are, in principal, rol de protectie impotriva infiltratiilor in elementele structurale ale casei care se intalnesc in perimetrul terasei sau al balconului dumneavoastra. Astfel de elemente pot fi: planseele, grinzile, stalpii si, uneori, segmentele de fundatie.
O alta zona catre care trebuie sa va mai indreptati atentia este cea a parapetului sau balustradei, care trebuie sa aiba o inaltime minima de 90 cm. Trebuie sa respectam acest lucru, pentru a preveni alunecarile sau chiar caderile in afara balconului sau terasei. In cazul in care optati pentru inchiderea perimetrala cu un parapet din zidarie sau alte materiale, nu trebuie sa va faceti griji in privinta acestui aspect. Insa, daca alegeti o inchidere perimetrala cu balustrada, trebuie sa aveti grija ca elementele orizontale sa aiba intre ele o distanta optima, astfel incat sa nu fie posibila alunecarea printre acestea (in special a copiilor). Distanta ideala intre elementele balustradei este de 15 cm, aceasta imprimand balconului siguranta in exploatare.
Finisajele exterioare


Un ultim aspect la fel de important asupra caruia ne putem opri este cel estetic. Indiferent de gusturile dumneavoastra in materie de arhitectura, culori sau texturi, este foarte important ca finisajele pe care le alegeti pentru peretii care delimiteaza terasa sau balconul sa isi pastreze calitatile estetice pe o perioada cat mai indelungata. Din acest motiv, trebuie sa aveti grija ca finisajele folosite sa fie special create pentru astfel de spatii, si anume pentru spatii exterioare. Astfel, absolut toate materialele - de la glet si tencuieli pana la zugraveli - trebuie sa fie special concepute, pentru a rezista cat mai mult la actiunile ploilor, zapezilor si vanturilor si, totodata, pentru a fi usor de intretinut. Arhitectul va avea grija ca acestea sa fie alese cu grija, iar dumnea-voastra, sa fie corect puse in opera. Cu cat finisajele isi pastreaza calitatile o perioada mai indelungata, cu atat va veti bucura mai mult de privelistea pe care v-o ofera un balcon sau o terasa corect amenajate.

Sursa: Adrian Petrica

Recomandari

Newsletter Ele.ro

astazi am chef sa vorbim despre.....
  • person

    "nimanui nu i s-a promis ziua de maine"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right