Sfaturi pentru alegerea boilerului potrivit

Sfaturi pentru alegerea boilerului potrivit
  calendar_month     photo_cameraShutterstock    
Boilerele au, de obicei, o durata de viata relativ mare si pot fi eficiente pentru o perioada lunga de timp. Dar, odata ce apar problemele de functionare si e nevoie sa chemi un instalator in mod regulat, cea mai buna decizie pe care o poti lua este sa cumperi un boiler nou. In ultimii ani, pe piata au aparut mai multe modele de boilere, precum cele electrice, pe lemne, termoelectrice sau pe gaz, avand diverse caracteristici. In materialul urmator, vei gasi cateva idei care te vor ajuta sa cumperi exact produsul de care ai nevoie pentru locuinta ta.

Alege un boiler care corespunde nevoilor tale

Boilerele electrice au diferite dimensiuni, iar cele mai uzuale au capacitate intre 10l si 150l si pot fi montate cu usurinta. Cele moderne au display digital, telecomanda, putere de incalzire reglabila si functii de programare. Pentru a proteja rezistenta electrica de depunerile calcaroase, filtrulanticalcar este extrem de util, indiferent de model. Boilere pe lemne sunt formate din 2 piese: soba si boilerul in sine, unde se pastreaza si se incalzeste apa. Temperatura apei creste pe masura ce alimentezi soba cu lemne. Aceste boilere se gasesc si in varianta cu rezistenta electrica incorporata. Locuitorii din zona rurala care folosesc soba sunt cei care cumpara cu precadere boilerul pe lemne. Boilerele termoelectrice sunt boilere electrice care incorporeaza o serpentina, putand fi legate la o centrala. In caz ca ai nevoie de o cantitate mai mare de apa, poti opta pentru un boiler cu 2 serpentine. Astfel, serpentina inferioara poate fi racordata la un panou solar, in timp ce serpentina superioara poate fi conectata la centrala. In ce priveste boilerul care foloseste ca sursa de energie pentru prepararea apei calde gazul, acesta poate fi cu tiraj fortat sau natural, in functie de modul de evacuare. Apa calda poate fi obtinuta cu usurinta de catre aceste boilere, iar combustibilul folosit pentru incalzire este mai ieftin decat energia electrica.

Cauta un spatiu potrivit pentru amplasarea boilerului

Daca spatiul din locuinta ta este limitat, trebuie sa te gandesti bine la organizarea diferitelor elemente necesare pentru a-l optimiza. In cazul boilerului, o alegere buna ar fi baia sau bucataria, deoarece sunt deja racordate la sistemul de apa. Boilerele sunt, de obicei, amplasate in baie, impreuna cu alte electrocasnice. Dar ce se intampla daca nu dispui de spatiu suficient? Exista optiunea de instalare in exterior, desi nu este recomandat. Daca, totusi, nu ai destul loc in interior, boilerul poate fi montat si in exterior sau in zone mai reci, cum ar fi balcoanele sau garajele. In acest caz, poate fi necesara adaugarea unui invelis izolator pentru a preveni deteriorarea produsului sau pentru protejarea de factorii de mediu precum caldura excesiva, ploaie sau vant. In orice situatie, trebuie sa te gandesti la confortul casei tale si sa-i cauti un loc in care sa nu te deranjeze. Un boiler nu este cel mai atractiv produs, de aceea este de preferat sa il tii ascuns intr-un dulap, de exemplu. Totusi, cel mai bun loc de instalare este in interiorul casei tale si cat mai aproape de sursa de apa.

Nu uita sa respecti regulile de siguranta

Exista reglementari speciale in acest sens si ele trebuie urmate indeaproape. Priza la care este alimentat boilerul trebuie sa fie amplasata in afara baii, departe de orice risc de a intra in contact cu apa. Trebuie sa existe suficient spatiu in jurul unitatii pentru intretinere sau ventilatie. Ideal ar fi sa-l poti incadra intr-un dulap, atat pentru a-ti pastra decorul baii, cat si pentru a proteja unitatea de eventualii stropi de apa. Ascunderea boilerului intr-un dulap vine cu propriile reglementari; asadar, ar trebui sa existe un spatiu intre dulap si partea superioara si cea inferioara a unitatii. O alta optiune, daca esti proprietarul unei case, este sa iti instalezi boilerul in bucatarie, baia de serviciu sau mansarda. Anumite modele trebuie instalate de o persoana competenta, pentru a respecta intocmai reglementarile impuse de fabrica. Daca este montat pe perete, asigura-te ca acesta poate suporta greutatea boilerului.

Boilerul este des utilizat de catre oameni, atat in mediul rural, cat si in cel urban. Indiferent ca este amplasat in bucatarie sau baie, un boiler asigura apa calda in mod constant, pentru confortul intregii familii.


Recomandari