Cat de periculoasa este, de fapt, painea pentru sanatate. Avertismentul unui nutritionist: Este ca si cum ai manca zahar

Cat de periculoasa este, de fapt, painea pentru sanatate. Avertismentul unui nutritionist: Este ca si cum ai manca zahar
  calendar_month        
Painea, un aliment nelipsit de pe mesele romanilor, ar putea avea un impact mai nociv asupra sanatatii decat se credea. O nutritionista din Spania, Sandra Monino, avertizeaza asupra efectelor pe care produsele din faina rafinata le pot avea asupra organismului, comparand consumul de paine alba cu cel de zahar.

Painea rafinata si efectele ei asupra glicemiei

Potrivit Sandrei Monino, painea obtinuta din faina alba este digerata foarte rapid, ceea ce duce la cresterea brusca a nivelului de zahar din sange. „Daca painea este integrala, nu este nicio problema. Dar daca este din faina rafinata, e ca si cum ai manca zahar”, a declarat aceasta, conform Infobae, citat de Adevarul.

Explicatia este simpla: produsele din faina rafinata provoaca un varf glicemic, ceea ce determina organismul sa elibereze o cantitate mare de insulina. In timp, acest mecanism repetat poate contribui la instalarea rezistentei la insulina si la cresterea riscului de diabet de tip 2.

Ce spun studiile stiintifice

Conform unor cercetari realizate de specialistii de la Universitatea Harvard, o alimentatie bazata pe carbohidrati rafinati, precum painea alba, este asociata cu un risc crescut de afectiuni metabolice si diabet. In schimb, cerealele integrale incetinesc absorbtia glucozei si contribuie la un echilibru hormonal mai bun.

„Este important ca painea pe care o consumam sa fie integrala si de calitate. Ideal ar fi sa includem si pseudocereale precum hrisca, quinoa sau amarantul, care nu contin gluten si sunt bogate in proteine si fibre”, mai spune Sandra Monino.

Painea din ziua de azi, diferita de cea de odinioara Nutritionista mai atrage atentia ca si procesul de fabricare al painii s-a schimbat radical. Daca in trecut painea era lasata sa fermenteze timp indelungat, astazi, multe tipuri de paine sunt fabricate industrial, cu fermentatie rapida sau inexistenta.

„Faina de grau de astazi nu mai seamana deloc cu cea de altadata. Painea veche era fermentata lent, ceea ce ii reducea efectele negative asupra organismului. Astazi, multe sortimente, precum bagheta de la benzinarie, nu mai trec prin acest proces natural si sunt mai greu de digerat”, mai explica experta in nutritie.




Recomandari