Metode de slabit care iti pun in pericol sanatatea
history_edu ele.ro calendar_month 16 Sep 2011, 09:31
Scaderea in greutate poate fi uneori o dorinta atat de puternica, incat multe femei sunt dispuse sa-si puna in pericol sanatatea pentru a putea purta o rochie cu un numar mai mic.
Unele metode de slabit sunt insa criticate de nutritionisti pentru modul in care iti afecteaza corpul si iti pot provoca probleme de sanatate, uneori ireversibile.
Pastile de slabit si suplimente alimentare
Cele mai multe pastile de slabit disponibile fara reteta contin cofeina si diuretice. Combinatia celor doua poate duce la deshidratare si la o lipsa de sodiu si potasiu.
Faptul ca multe suplimente alimentare asociate dietelor sunt naturale nu garanteaza insa efectul lor pozitiv asupra corpului tau si urmand instructiunile acestor produse risti sa te imbolnavesti.
Infometarea sau dietele cu foarte putine calorii
Cea mai rapida metoda de a pierde in greutate este si printre cele mai periculoase: infometarea. Restrictiile calorice duc la scaderea grasimilor din corp, dar mai ales a masei musculare.
Cand consumi mai putin de 1200 de calorii pe zi iti pui in pericol sanatatea si risti sa te ingrasi mai mult odata ce nu mai poti duce dieta drastica, pentru ca metabolismul tau a incetinit.
Impiedicarea digestiei
Fie ca este vorba de provocarea voluntara a vomatului sau de abuzul de laxative, atunci cand nu iti lasi corpul sa digere mancarea risti sa te imbolnavesti.
Acizii din stomac afecteaza esofagul, gura si smaltul dintilor, in timp ce un consum excesiv de laxative duce la dehidratare si probleme intestinale.
Fumatul
Nicotina poate avea un efect asupra apetitului, insa celelalte riscuri asociate cu fumatul sunt foarte mari. Acest obicei iti afecteaza tot corpul si te predispune la cancer.
Cresterea in greutate este un efect des intalnit atunci cand incerci sa te lasi de fumat. Astfel, dupa ce ti-ai otravit corpul cu tutun si vrei sa te lasi de fumat, te poti ingrasa la loc sau poti creste in greutate si mai mult.
Prea mult efort fizic
Miscarea te ajuta sa arzi calorii, dar excesul de efort fizic poate deveni o problema de sanatate. Specialistii recomanda un efort fizic moderat timp de 30 de minute pe zi, cinci zile pe saptamana.
Cand kilogramele in plus sunt o problema, multe femei ignora efectul stresului asupra apetitului. Stresul fizic si mental, provocat de extenuarea corpului iti creste atat pofta de mancare cat si capacitatea corpului de a stoca grasimi.
Medicamente si droguri
Unele medicamente si droguri au ca efect slabirea, insa atunci cand le iei pentru a scadea in greutate uiti faptul ca slabitul este, de fapt, un efect al suferintei prin care trece corpul tau.
Abuzul de medicamente de diabet sau pentru boli ale tiroidei in incercarea dea a slabi poate duce la dependenta si la probleme cardiace, respiratorii si urinare. Cocaina sau drogurile cu amfetamine sunt si ele eficace in a-ti slabi corpul, dar riscul de dependenta si efectele negative asupra vietii tale depasesc dorinta de a scadea in greutate.
Evita metodele de slabit care iti pun in pericol sanatatea si nu uita recomandarile nutritionistilor pentru o scadere sanatoasa in greutate: mananca sanatos si echilibrat si evita produsele minune care te pot imbolnavi.
Autor: Elena Radulescu
Alte articole despre