Peste slab sau peste gras in dieta?

Peste slab sau peste gras in dieta?
  calendar_month        
Consumul regulat de peste reprezinta incontestabil un mod sanatos de hranire si un aliat de nadejde in orice dieta.

Insa atatea sfaturi, atat pro cat si contra te fac sa iti pui o intrebare: care peste este mai indicat? Cel slab sau cel gras?

Pestele considerat slab este acela al carui carne are un continut de grasime de 5-7g/100g, iar cel gras acela al carui carne are un continut de grasime de 10g/100g.

Sustinatori exista in ambele tabere, insa studiile medicale au dezvaluit cateva aspecte deloc de neglijat. Iata care sunt acestea:

Consumul de peste slab influenteaza pofta de mancare.
Cum mai exact? Cantitatea de hormon leptinic prezenta atat in organismul femeilor cat si al barbatilor variaza foarte mult in functie de consumul de peste slab. Iar acest hormon este in mare parte responsabil de pofta de mancare si implicit de kilogramele care se pot acumula astfel.

Sub alta forma spus, poti manca peste slab si in acelasi timp iti poti tine in frau pofta de mancare. Si nici nu va fi greu, deoarece prezenta in organism a unei cantitati suficiente din acest hormon induce o stare de satietate.

Pestele gras contine mai mult mercur si dioxina.
Aflat mai sus in lantul trofic, pestele gras se poate transforma din aliat in dusman atunci cand vine vorba de consumul lui regulat.

De aceea, carnea de rechin sau de peste-spada nu trebuie consumata in exces, deoarece duce la acumularea in organism a unor cantitati prea mari de mercur si dioxina.

Pestele gras ne apara de osteoporoza.
Prin continutul sau ridicat in vitamina D, pestele gras este prietenul sanatatii oaselor, diminuand considerabil incidenta osteoporozei printre consumatorii sai.

Ajutand la fixarea calciului in oase, pestele gras asigura oase mai ferme si mai rezistente, mai putin predispuse afectiunilor de acest gen.

Pestele gras ne poate imbolnavi de boli cardiace.
Multe din speciile de peste gras, cum ar fi somnul sau tilapia au niveluri scazute de acizi Omega 3 si niveluri crescute de acid arahidonic, un tip de acid Omega 6.

Consumarea unei cantitati insemnate de peste gras determina o cantitate mare de acid arahidonic in organism si poate creste riscul de afectiuni cardiace, prin formarea placilor de aterom din lumenul arterelor, determinante pentru aparitia bolilor coronariene, a infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral.

Recomandari