Slabeste cu principiile Ayurveda (partea III)

Slabeste cu principiile Ayurveda (partea III)
  calendar_month        
A treia parte a articolului "Slabeste cu principiile Ayurveda" prezinta o serie de metode de preparare a remediilor dietetice.

Pentru un efect terapeutic eficient, pregatirea lor trebuie sa fie corespunzatoare retetelor indiene.
Iata o serie de metode de baza:

Sucul

Sucul din fructe, flori, sau frunze medicinale trebuie sa fie intotdeauna proaspat. Plantele medicinale verzi trebuie sfaramate intr-un mojar cu pistil pana cand se transforma intr-o pasta densa.
Materia rezultata pune-o intr-un tifon si stoarce-o intr-un alt recipient. Se bea lichidul.

Pudra

Plantele medicinale uscate se consuma sub forma de pulberi.

Desi unele frunzele sau tulpini aromatice trebuie uscate la lumina solara, acestea trebuie depozitate in locuri intunecoase si bine aerisite.

Recipientele trebuie sa fie mari si nemetalice. Pulberile pot fi administrate cu apa sau, daca este specificat, cu lapte sau miere.

Decoctul



Decoctul este o fiertura din plante medicinale si apa(la o parte ierburi se adauga 16 parti de apa).

Inainte de a le pune la fiert, frunzele si tulpinile trebuie rupte in bucatele mici si inmuiate in apa. Acest amestec se lasa in apa o noapte.

A doua zi, compozitia se pune la foc potrivit si se lasa pana cand se reduce un sfert din volumul original. Decoctul se filtreaza si se pune untr-un flacon de sticla.

Infuzia

Ifuziile se prepara din apa calda si plante medicinale maruntite(la o parte ierburi adauga 8 parti de apa).
Amestecul nu trebuie fiert. Procesarea plantelor medicinale prin fierbere poate distruge proprietatile curative ale infuziei.

Unele remedii prelucrate astfel se administreaza calde sau reci cu miere sau sau fara.

Pasta

Pasta se constituie din ierburi proaspete sau uscate. Florile, radacinile, tulpinile sau scoarta trebuie maruntite si pisate.

Pulberea rezultata se amesteca cu apa. Acestea sunt folosite pentru uz extern, in cazul unor taieturi, umflaturi sau arsuri.

Densitatea pastei trebuie sa fie mai groasa ca o smantana.

Tabletele

Uscarea plantelor aromatice trebuie facuta separat. Amestecul cu celelalte ierburi trebuie facut dupa acest proces.

Pudra rezultata din mixul acestora trebuie portionat egal conform cantitatilor retetei.

Tabletele se realizeaza din melanjul pulberii cu sucuri de fructe, apa sau decocturi.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Primele cuvinte
  • person

    "fashion is the science of appearances"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right