10 reguli de aur in disciplinarea copilului

10 reguli de aur in disciplinarea copilului
  calendar_month        
Multi parinti doresc sa aiba un copil cuminte si manierat, dar nu folosesc intotdeauna cele mai adecvate metode si reguli disciplinare pentru a-l ajuta sa fie asa. Buna purtare a copilului se invata si este un proces de lunga durata, care trebuie stimulat de parinti inca de la varste mici.

1. Impune reguli si limite in comportamentul copilului !

Stabilirea regulilor in ceea ce priveste comportamentul micutului, precum si impunerea limitelor, stau la baza disciplinarii oricarui copil.

Copilul trebuie sa stie intotdeauna ce are voie si ce nu sa faca, de ce, si care sunt consecintele incalcarii regulilor.

2. Incepe disciplinarea copilului de la varste mici!

Nu astepta pana cand copilul vorbeste sau ti se pare tie ca intelege ceea ce ii spui, pentru a incepe procesul disciplinar.

Limitele si regulile trebuie impuse de cand este bebelus si actualizate si imbunatatite pe masura ce copilul creste.

3. Critica-i comportamentul, nu persoana!

Intotdeauna cand copilul face o boacana, este indicat sa ii critici modul in care s-a purtat si sa nu ii ataci persoana.

Niciodata nu il eticheta ca fiind "prost", "idiot" sau cu alte apelative jignitoare, care il pot frustra si afecta emotional, pe termen lung.

4. Fii un exemplu pentru el!

Este important ca manierele si modelul de comportament pozitiv sa se regaseasca si in sanul familiei din care face parte.

Copilul invata cel mai bine cum sa se poarte imitand gesturile si comportamentele parintilor. Daca aveti grija sa fiti un bun exemplu in acest sens, copilulva invata sa se poarte frumos fara prea mari eforturi.

5. Creste-l intr-un climat familial sanatos si armonios!

Este important ca mediul in care cresti copilul sa fie unul lipsit de violenta si agresiune sau abuzuri verabale, fizice, emotionale.

O familie armonioasa, cu principii si standarde bine puse la punct va creste un copil pe masura, -puternic, sanatos si fericit.

6. Stabileste pedepse pe masura faptelor sale!

Sistemul de pedepse pe care il stabilesti pentru micutul tau trebuie sa respecte cateva reguli clare. Sa fie lipsit de orice urma de violenta sau agresivitate si sa fie indreptat numai impotriva comportamentului obraznic al copilului. Ai grija sa punctezi intotdeauna care a fost regula pe care a incalcat-o si de ce primeste pedeapsa, iar aceasta sa fie direct proportional aplicata cu gravitatea faptei lui.

7. Concentreaza-te pe comportamentele lui pozitive!

Foloseste disciplina pozitiva in cresterea micutului tau. Aceasta consta in accentuarea tuturor faptelor bune pe care le face copilul (prin laude, admiratie, complimente), astfel incat acele comportamente sa se inradacineze in felul lui de a se purta.

8. Iubeste-l neconditionat si declara-i zilnic afectiunea!

Iubirea pentru copilul tau trebuie sa fie neconditionata si manifestata zilnic. Daca greseste, nu inseamna ca nu il mai iubesti, ci doar ca ii dezaprobi comportamentul respectiv.

Spune-i copilului zilnic ca il iubesti si arata-i dovezi de iubire prin saruturi, imbratisari, mangaieri etc.

9. Lauda-i si complimenteaza-i eforturile!

Nu doar reusitele lui sunt cele care il fac mai bun si mai cuminte. Incercarile de a se purta conform standardelor disciplinare pe care le impui trebuie rasplatite prin laude si complimente - metode motivationale eficiente la varste mici.10. Invata-l sa fie responsabil si sa ia decizii singur de mic!

Implicarea copilului in activitati practice, in casa, sau consultarea lui in luarea deciziilor il invata sa fie mai responsabil.

Autor: Daniela Ganciu

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Poveste...
  • person

    "cursul dragostei adevarate nu a fost niciodata neted. ( william shakespeare )"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right