4 temeri frecvente ale parintilor si solutiile lor
history_edu ele.ro calendar_month 13 Dec 2011, 14:11
De cele mai multe ori, parintii se tem de ceea ce nu pot controla. Asteptarile prea mari cu privire la viitorul copiilor, posibilitatea producerii unor accidente grave sau a rapirilor popularizate pe canalele media sunt surse raspandite de ingrijorare pentru mamele din intreaga lume. Iata 4 temeri frecvente ale parintilor si solutia recomandata de specialisti pentru depasirea lor.
Un sondaj efectuat in mediul online a centralizat motivele care trezesc fiori de groaza in randul cuplurilor casatorite cu copii din toata lumea.
1. Asteptarile marete
"Ma tem ca micutul meu nu va beneficia de conditiile necesare pentru a reusi in viata, folosindu-se de potentialul sau maxim".
Aceasta a fost cea mai are temere semnalata de parintii participanti la studiu. Specialistii sunt de parere ca anxietatea legata de implinirea profesionala a copilului este cauzata de climatul economic instabil care afecteaza in mare masura familiile la nivel mondial.
Dificultatile financiare pe care le infrunta adultii de astazi ii determina pe acestia sa-si doreasca cu ardoare o viata mult mai confortabila pentru urmasi. Prin urmare, parintii au deseori tendinta sa le impuna copiilor un ritm de viata istovitor, cultivandu-le pasiuni care nu sunt intotdeauna impartasite de cei mici.
Expertii te avertizeaza ca, in educarea si cultivarea copilului tau, "mai putin" reuseste sa obtina rezultate mai bune decat "mai mult". Cu alte cuvinte, orice viitor adult se va dezvolta mai bine daca ii sunt incurajate propriile aptitudini si dorinte.
Obligatia de a face lectii de pian, gimnastica si meditatii saptamanale la cel putin trei materii scolare nu face altceva decat sa ingradeasca independenta, imaginatia si capacitatea de a capata cunostinte de baza despre viata si traiul in societate.
2. Teama de agresiune
"Ma tem ca cineva imi va rani copilul".
Aceasta temere ocupa locul al doilea in lista surselor de ingrijorare in randul parintilor, cu atat mai mult cu cat mass-media popularizeaza masiv cazurile de agresiune asupra minorilor.
Desi justificata, aceasta temere poate conduce la pericolul de izolare a copilului de societate. O solutie pentru protectia sporita a micutului tau este sa te implici in permanenta in viata sa, urmarindu-l indeaproape si oferindu-i o libertate controlata.
Totodata, este util sa il inveti cum se poate proteja singur de pericolele lumii exterioare, asigurandu-l ca poate oricand sa-ti impartaseasca detalii despre ceea ce i se intampla la scoala sau in grupul de prieteni.
3. Teama de accidente
"Ma tem ca micutul meu ar putea fi ranit intr-un accident grav".
Acest motiv de ingrijorare 100% intemeiat incurajeaza vigilenta parintilor. Din fericire, statisticile arata ca un numar foarte mare de accidentari traumatice pot fi prevenite.
Centura de siguranta, casca pentru bicicleta si alte precautii pe terenul de joaca sunt masuri simple prin care se pot anticipa incidente nedorite. Instruirea celor mici cu privire la pericolele existente in mediul inconjurator este o arma puternica impotriva accidentelor de care se teme orice parinte.
4. Teama fata de tulburarile de alimentatie
"Ma tem ca tulburarile de alimentatie imi vor afecta copilul".
Iata o frica actuala care a luat proportii in ultimii ani, de cand cazurile de obezitate infantila, anorexie si bulimie sunt tot mai raspandite.
Solutia in acest caz este sa oferi tu un exemplu pozitiv copilului tau si sa impartasiti un stil de viata sanatos, cu mese regulate si dragoste pentru miscare.
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre