5 reguli esentiale pentru siguranta copilului pe Facebook

5 reguli esentiale pentru siguranta copilului pe Facebook
  calendar_month        
Facebook-ul a inceput sa atraga din ce in ce mai multi copii. Sa nu te miri daca si prichindelul tau te va surprinde intr-o zi si iti va spune ca are cont pe site si ca a vorbit pe pagina lui cu diversi prieteni sau colegi. Este timpul sa preiei controlul si sa eviti situatia in care copilul umbla necontrolat prin aceasta retea si intra in contact cu straini, stabilind cateva reguli esentiale pentru siguranta lui!

1. Fa-i chiar tu cunostinta copilului cu Facebook-ul!

Inainte de a risca sa afle singur despre aceasta retea si sa descopere cele mai neinspirate cai de a intra in legatura cu oameni periculosi, este mai bine sa ii prezinti chiar tu acest site.

Copilul isi va face la un moment dat pagina de Facebook, fie ca vrei, fie ca nu. Din acest motiv, este mai bine sa il introduci chiar tu in aceasta lume virtuala, cu explicatiile de rigoare.

2. Ai grija sa stii tot timpul user-ul si parola!

La inceput, ii poti crea chiar tu cont. In acest mod, vei stii tot timpul care sunt user-ul si parola contului acestuia si ai ocazia de a face setarile private necesare, pentru a evita ca micutul tau sa fie vanat de escroci virtuali.

Pe masura ce va creste si va ajunge la adolescenta, va fi tentat sa schimbe parola, pentru mai multa intimitate, insa este indicat sa verifici constant daca a facut acest lucru. Explica-i ca daca nu iti spune care este noua parola, exista consecinte, sub forma restrictiei de a mai intra pe site sau chiar a accesului la calculator.

3. Fii prietena cu copilul pe Facebook!

Este recomandat sa iti faci si tu o pagina de Facebook, deoarece trebuie sa existi in lista de prieteni a copilului tau.

Pe langa faptul ca poti intra pe profilul lui, avand parola, poti verifica in acest fel ce posteaza in orice moment, cui ii comenteaza si cu cine mai devine prieten pe aceasta retea.

4. Discuta cu el despre beneficiile si pericolele Facebook-ului!

Vorbeste cu el si explica-i importanta intimitatii si mentinerii private a informatiilor personale, precum si riscurile care-l pasc atunci cand le posteaza public sau cand accepta in lista de prieteni persoane straine.

Este important sa porti o discutie relaxanta, calma si prietenoasa cu el. Daca ii interzici pe un ton ferm si ii spui ca nu are voie sa faca sub nicio forma x si y, fara o explicatie sau argumentare, copilul nu va tine cont. Mai mult, va face chiar invers. Insa daca intelege ca este vorba de siguranta lui si constientizeaza ce i s-ar putea intampla daca nu este atent, va fi mult mai precaut in pozele si lucrurile pe care le posteaza.

5. Invata-l sa se deconecteze de fiecare data cand inchide pagina!

Pe langa faptul ca trebuie sa ii limitezi timpul petrecut pe Facebook, deoarece creeaza dependenta, este important sa ii explici copilului ca trebuie sa se deconecteze mereu de pe pagina si sa nu salveze niciodata parola pe calculatoare straine, nici macar pe al lui.

Copilul este responsabil de continutul pe care il posteaza pe pagina sa de socializare. In cazul in care intra pe site de pe un calculator strain si ramane logat dupa ce pleaca, oricine poate avea acces la informatiile lui private si poate posta tot soiul de lucruri vulgare sau nepotrivite, in numele lui.

Este important sa ii explici copilului ca pagina de Facebook implica o responsabilitate foarte mare si ca incercarea de a fi cat mai discret, cu discutii doar intre prieteni cunoscuti si atat, il tine in siguranta de tot felul de pericole.




Autor: Daniela Ganciu

Sursa: Foto: dingo.care2.com

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Intalnirea cu liderele din luna octombrie
  • person

    "povestea o scriem in fiecare zi, impreuna..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right