Armele de jucarie: ce influenta au asupra copilului

history_edu redactia ele.ro calendar_month 29 Ian 2013, 14:44
Armele de jucarie pentru baietei sunt cadouri pe care cei mici le adora. Cu cat sunt mai zgomotoase, cu mai multe luminite si functii, cu atat mai bine. Dar cat de benefice sunt armele de jucarie pentru copii sau ce pericole ascund ele?
La prima vedere, orice jucarie care impusca este pe placul baietelului tau, iar tu o cumperi, intrucat este doar o jucarie care il ajuta pe junior sa isi dezvolte imaginatia sau sa isi copieze eroul din desenele animate. Ei bine, psihologii sustin ca ar trebui sa privesti dincolo de aspectul atractiv al jucariei si dincolo de functia sa ludica, pentru ca armele de jucarie pot avea influente negative asupra psihicului unui copil.
Armele de jucarie il invata pe copil sa fie violent
Copilul invata de mic ce este violenta. O vede in desenele animate, in filme, in jocurile video si are posibilitatea de a fi chiar el protagonistul unui act violent, prin intermediul jocurilor cu arme de jucarie. Intr-un oras din Mexic, autoritatile au decis sa retraga de pe piata toate armele de jucarie inchise la culoare, care imitau perfect pistoalele sau pustile.
Expertii sunt ca o jucarie care imita foarte mult o arma adevarata ii poate induce celui mic un comportament agresiv mai tarziu in viata. In schimb, replicile de jucarie care sunt viu colorate si au forme care se indeparteaza de formele unor arme adevarate reduc posibilitatea ca juniorul tau sa fie agresiv cand va creste mare.
Obiectele folosite pe post de arme de jucarie, cele mai sigure
Copiii tind sa-si confectioneze jucarii din tot ce le atrage atentia. Expertii sustin ca obiectele folosite pe post de arme de jucarie, cum ar fi un ziar rulat pe post de sabie, sunt cele mai sigure jucarii si il ajuta pe cel mic sa faca diferenta intre o jucarie si o arma adevarata.
Educatia este cheia, spun specialistii
Pentru a-l ajuta pe copil sa inteleaga ca armele adevarate sunt periculoase, iar cele de jucarie sunt doar pentru distractia lui, specialistii sustin ca ar fi bine sa il inveti pe cel mic care este scopul real al jucariilor.
Dupa ce ii oferi o arma de jucarie, pune-i intrebari prin care sa iti poti da seama ce crede cel mic despre ea. "Stii ce este o arma?", "Crezi ca arma raneste oamenii sau ii ajuta sa se joace?", "Chiar vrei sa ma impusti cu arma?" sunt doar cateva intrebari pe care i le poti pune copilului, pentru a vedea ce gandeste.
Tot expertii sunt cei care spun ca daca juniorul tau foloseste arme de jucarie in jocurile cu alti copii, nu ar trebui sa indrepte jucaria catre acestia si sa spuna "pac, pac, v-am omorat".
Poti sa-i cumperi celui mic arme de jucarie?
Baietilor le place sa se joace cu arme de jucarie si este destul de greu sa nu-i cumperi astfel de obiecte. Pana si psihologii sunt constienti ca nu ai cum sa eviti la nesfarsit achizitionarea unei astfel de jucarii. Pentru a-i pastra copilului tau inocenta, poti opta pentru pusti colorate cu bile mari din burete, pusti cu apa sau alte jucarii inofensive.
Tu iti lasi copilul sa se joace cu arme de jucarie? Crezi ca acestea au o influenta negativa asupra lui?
Alte articole despre