Atentie, cel mic musca!

Atentie, cel mic musca!
  calendar_month        
Copilul tau ii musca din senin atat pe cei pe care ii iubeste cat si pe cei pe care nu ii place? Chiar daca muscaturile sunt frecvente la varsta lui, e important sa nu treci cu vederea acest comportament. Iata cum sa reactionezi!

De ce musca?

Atunci cand copiii se joaca impreuna , se poate intampla ca cearta pe o jucarie sa se termine cu o muscatura. Ea este utilizata de obicei ca ultima solutie, dupa o suita de incercari de aparare: gesturi de intimidare, aruncari cu obiecte, tras de par. Daca e doar un accident izolat, nu ai motive de ingrijorare, insa daca cel mic musca la cea mai mica problema, atunci e cazul sa-ti pui intrebari.

Daca cel mic ii musca pe toti din anturajul sau, inseamna ca nu reuseste sa se exprime si sa se faca inteles, iar asta il enerveaza si il face agresiv. Aceasta atitudine se insoteste in general si de alte dificultati, de mers sau de curatenie.

Sunt posibile rupturi sau perturbari in anturajul sau familial, care sa-l fi deranjat. Vorbeste cu pediatrul, el te poate ajuta sa lamuresti aceasta problema.

Muscatura este insa un fenomen tranzitoriu, care dispare in general cand copilul invata sa vorbeasca bine.

Cum sa reactionezi in caz de muscatura?

Nu-i spune ca e un copil rau. Toata lumea il plange pe cel muscat si il priveste cu ochi dezaprobatori pe cel care a muscat. Insa si personajul negativ al povestii se simte probabil deranjat de ceva. Daca il cataloghezi drept rau, copilul nu va intelege reactia ta si se va inchide in sine.

Nu-l pedepsi, deoarece asta nu-l va impiedica sa inceteze, ci dimpotriva. Mai bine profiti de ocazie pentru a-l invata sa socializeze. De exemplu, poti sa-i spui: "Poti sa te joci cu ceilalti copii cu conditia sa nu musti. Copiii mari nu musca. Daca te nemultumeste ceva sau ai nevoie de ceva, spune-mi mie."

Aminteste-i ca nu e permis sa le faca rau copiilor. Daca a gresit, incurajeaza-l sa-i dea un pupic celui muscat.

Initiaza-l in arta compromisului, spunandu-i, de exemplu: "Daca ii imprumuti masina ta prietenului David, si el iti va imprumuta mingea lui". E esential ca cel mic sa inteleaga ca, pentru a obtine ce-si doreste, nu trebuie sa treaca peste dorintele celorlalti.

De la muscatura la sarut

Sa nu cumva sa crezi ca cel mic e prea tanar pentru a intelege ca nu e bine sa muste! El stie de mult ce inseamna puterea maxilarului! Un exemplu? Stiinta spune ca sugarul care musca sanul mamei sale isi da bine seama ca actul sau provoaca durere. Copilul descopera repede ca gura nu serveste doar la mancat sau la "devorarea" celor din anturajul sau. Cea mai frumoasa metamorfoza a muscaturii este, fara indoiala, sarutul, care nu mai e un gest de posesivitate, ci de iubire.

Autor: Nuage

Recomandari