Bebe, da-mi patul inapoi!

Bebe, da-mi patul inapoi!
  calendar_month        
40% dintre parinti dorm impreuna cu copiii, insa studiile spun ca acest obicei are efecte devastatoare asupra relatiilor.

Problema dormitului copilului in patul parintilor imparte in doua opinia publica, precum si expertii in relatii.

Margot Sutherland, autorul cartii "The Science of Parenting", citeaza studiile care arata ca dormitul in familie ii ajuta pe copii sa se transforme in adulti calmi si sanatosi.

De cealalta parte de afla experta in educatia copilului, Gina Ford, care crede ca dormitul in acelasi pat cu copiii provoaca epuizarea parintilor si la crearea de relatii tensionate intre parteneri.

Un studiu recent realizat pe 3 000 adulti sustine teoria Ginei. Acesta sugereaza ca desi 40% dintre parinti le permit copiilor sa doarma in patul conjugal, aceasta practica nu-i face fericiti in toate noptile!

Un sfert din cuplurile supravegheate se certau periodic pe tema dormitului la comun si aproape jumatate dintre parintii care permiteau aceasta practica ajungeau sa doarma in camere separate.

Deloc surprinzator, 48% au recunoscut ca relatia lor de dragoste a suferit in urma acestui fapt. 10% dintre barbati au declarat ca s-au simtit respinsi si 57% dintre cupluri isi doreau ca cei mici sa doarma in paturile proprii.


Spre surprinderea tuturor, practica dormitului la comun nu i-a facut mai fericiti pe copii, majoritatea parintilor declarand ca cei mici au devenit mai dependenti de ei.

Cum iti determini copilul sa renunte la acest obicei?

Profesorul Jim Horne, director al Sleep Sleep Research Centre la Universitatea Loughborough, ii sfatuieste pe parinti:

"Incercarea de a dezvata copilul sa doarma in patul parintilor se poate transforma intr-o adevarata batalie, asa ca cel mai bine e sa ucizi din fasa aceasta tendinta. Cand copilul vine in patul conjugal, mita e singura solutie!"

"Pune un panou cu stelute undeva la vedere, in apropierea patutului celui mic, luminat cu o veioza, astfel incat copilul sa-si aminteasca, in caz ca se trezeste noaptea, ca daca e cuminte si sta in patul lui, dimineata va mai primi o steluta, iar la adunarea unui anumit numar de stelute va primi un cadou."

"In caz ca vine totusi in dormitorul vostru, fii blanda, dar du-l inapoi in camera sa si aminteste-i ca risca sa nu-si primeasca steluta daca mai face asta."

"Atata vreme cat petreci timp de calitate cu copilul in timpul zilei si ii citesti o poveste inainte de culcare, nu se poate spune ca-l neglijezi."

Dr.Angharad Rudkin, psiholog ce lucreaza cu familiile din Hampshire, descurajeaza dormitul la comun:

"Cand copilul este cel care initiaza aceasta practica, atunci nu e ceva nesanatos", spune ea. "Dar e nesanatos daca mama este cea care o initiaza. Cand ai copii, e greu sa-i faci pe toti fericiti, dar un tata care doarme in fiecare seara intr-o camera separata ar trebui sa fie un semnal de alarma. El se simte respins si devine gelos."

Trei e deja o multime

In India, 93% dintre copiii cu varste cuprinse intre 3 si 10 ani dorm in patul parintilor.

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

CE ESTE...
  • person

    ""invata sa-ti scrii durerile pe nisip si bucuriile pe stanca""

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right