Cadoul - motiv de cearta

Cadoul - motiv de cearta
  calendar_month        
Din nefericire nu sunt mama, dar imi permit sa vorbesc, totusi, despre situatiile conflictuale ce pot sa apara intr-o famile.

Se apropie Craciunul si parintii, chiar daca trebuie sa faca fata din punct de vedere material cheltuielilor acestei perioade, nu uita cadourile pentru copiii lor.

Acesta e spiritul sarbatorilor de iarna, si, ca parinte, probabil, esti fericit atunci cand vezi bucuria din ochii copiilor.

Stii ca a meritat sa faci sacrificii, chiar daca jocurile - cadou de Craciun nu au o viata lunga.

Dar ce faci atunci cand cadourile cumparate sunt un motiv de cearta intre copiii tai? Te intrebi daca nu cumva ai gresit cadoul sau daca trebuia sa cumperi cadoul pentru celalalt copil. Ai fi putut sa-l cumperi in dublu exemplar?

Te-ai gandit sa personalizezi darurile, ai fost atenta la ce-si doresc copiii, ai primit chiar, ca intermediar, scrisoarea pentru Mosul. Nu a fost suficient? Daca ai facut toate aceste lucruri si ai evitat jucariile care se dezmembreaza usor, ce pot provoca accidente, nu e cazul sa te invinovatesti.

Si nici sa te superi daca jucaria prea scumpa e de nerecunoscut dupa Craciun. Copiii au tendinta sa cerceteze, incearca sa descompuna din curiozitate jucaria.

Cearta pe jucarie ar putea fi analizata, discutata in functie de varsta copiilor. Daca amandoi au varsta gradinitei nu ai de ce sa-ti faci griji. Specialistii in psihanaliza (W. Stekel) considera tendinta copiilor de a lua jucaria celuilalt ca pe un instinct de dominatie, o dorinta de a se impune.

Desigur, o dorinta normala; poate ca jucaria disputata e mai atractiva prin culori, prin sunetele pe care le produce sau prin miscare. Ai putea sa-i atragi copilului atentia asupra "calitatilor" propriei jucarii sau sa faci pur si simplu un targ intre copii - sa se joace fiecare cu jucaria celuilalt o perioada de timp.

La aceasta varsta sunt fascinati rapid de jucarie, dar o pot parasi dupa o perioada de timp de joaca si conflictul se stinge de la sine.

Daca intre copii exista o diferenta mai mare de varsta, nu sunt in perioada prescolaritatii si totusi conflictul apare, atunci...Fii atenta la relatia dintre frati! Afla adevaratul motiv si vezi ca nu cumva prin atitudine sau prin atentia acordata unuia dintre copii sa nu fii chiar tu motivul ascuns al disputei.

Sau poate unul dintre copii doreste sa fie in centrul atentiei provocand cearta. Sau cel mare doreste un cadou cu care sa se joace si nu neaparat ceva util.

In astfel de neintelegeri ai fi tentata sa-l atentionezi pe cel mare mai des, dar risti sa-l responsabilizezi excesiv. Iar cel mic ramane "mic"
la nesfarsit.

Situatii si varsta-sunt variabile in functie de care ai putea sa gandesti si sa reactionezi la situatia conflictuala.

Recomandari