Cand dispare egoismul la copii

Cand dispare egoismul la copii
  calendar_month        
Atat in familiile cu mai multi copii cat si in cele in care copilul este singur la parinti se observa o varsta la care egoismul isi arata cel mai pregnant coltii.

Este varsta la care ti se pare ca jucaria imprumutata fratelui mai mic sau prietenului de lopatica din parc va fi distrusa iremediabil daca incape pe mainile sale si ca o alta jucarie la fel de frumoasa nu vei mai gasi nicicand.

Si totusi, ce-i face pe copii sa fie egoisti?

La varsta asta nu se poate vorbi de greutati prin care copilul a trecut si care il fac sa tina cu dinti de lucrusoarele sale. Si probabil ca o a doua jucarioara va exista in orice familie in cazul tragic in care prima s-a stricat.

Nu, este doar vorba de varsta la care copilul incepe sa constientizeze ca nu mai este centrul universului. Al parintilor sai, al parculetului de joaca din fiecare zi, al grupei sale de gradinita.

Odata cu aceasta constientizare vine si revolta. Si agatarea de orice lucrusor care pare "valoros" pentru ceilalti: "Fratiorul mai mic vrea masinuta ponosita careia eu nu i-am mai dat atentie de cateva luni? In nici un caz!"

"Masinuta aia este a mea, numai eu ma pot juca cu ea si daca numai eu o detin, sunt cel mai important!" Ingenioasa corelatie, nu?

Binainteles ca mama va incerca sa i-o ia sa i-o dea se sa joace cu ea si fratiorului mai mic care plange amarat intr-un colt. Insa pana cand acest lucru se va intampla, el va fi in centrul atentiei. Si de fapt, asta era tot ce-si dorea. Nici vorba ca vroia jucarioara ponosita.

Egoismul la copii reprezinta un aspect destul de alarmant pentru parinti si este foarte util ca cei mici sa fie dezvatati de obiceiurile proaste corelate egoismului, ca ingamfarea, incapatanarea sau crizele de nervi.

In cazul unei familii cu mai multi copii, este important ca parintii sa contribuie activ la mentinerea afectiunii intre frati/surori, aplanand din start orice conflict iscat si incurajandu-i pe copii sa isi manifeste afectiunea unul fata de celalalt.La aparitia in familie a unui nou membru, incurajati copilul mai mare sa ia parte la ingrijirea celui mic. Invatati-l sa il hraneasca, in cazul in care il alaptati cu biberonul.

Faceti-le cat mai multe poze impreuna si spuneti-i ori de cate ori aveti ocazia celui mare ca va bazati pe el sa va ajute in "educarea" fratiorului sau surioarei. Simtindu-se important si de ajutor, il veti motiva sa fie mai responsabil si mai grijuliu.

In cazul in care aveti un singur copil, oferiti-i exemple pozitive din vecini, prieteni sau colegi de gradinita sau scoala. Aratati-i cat e de frumos sa daruiesti ceva si cat de multa multumire sufleteasca vine odata cu acest gest simplu.

Puteti de asemenea vizita impreuna un orfelinat de copii cu varste aproapiate de a sa, unde va lua contact cu copii, care, desi privati de atat de multe lucruri, ofera din suflet un zambet si o imbratisare.

Spuneti-i ca daca acei copii pot face asta, sunteti sigura ca si el se va descurca excelent!

Recomandari