Ce efecte are divortul asupra copiilor

Ce efecte are divortul asupra copiilor
  calendar_month        
Cum afecteaza divortul copiii? Casatoriile care se termina in divort pot lasa in spate copii traumatizati si deprimati, nevoiti sa indure nefericirea unei casatorii esuate intre cei doi oameni pe care ii iubeste cel mai mult.

Iata o imagine asupra efectului divorturilor asupra celor mici, ce poate ajuta parintii sa inteleaga si sa abordeze mai eficient viata de dupa divort.

Ideea populara care sustinea ca divortul este doar o faza trecatoare in viata unui copil a fost infirmata de catre psihologi. Acestia sunt de parere acum ca nu furia parintilor in timpul divortului este factorul cel mai critic, ci mai degraba anii post-divort, combinati cu sentimente de stres si anxietate. Aceste sentimente negative sunt maximizate in cazurile in care divortul este prelungit, dificil, si cu o intensa lupta pentru custodia copiilor.

In majoritatea cazurilor copiii ajung sa se invinuiasca pe ei insisi pentru divort sau pierderea unui parinte. Iata cateva din efectele pe care divortul le provoaca copiilor.

Efectele divortului asupra copiilor

Stres si probleme comportamentale acasa

Copiii sunt de obicei sensibili si, deci, mai susceptibili la daune emotionale decat adultii. Din moment ce parintii sunt stresati de divort si foarte probabil nu-i mai arata copilului aceeasi toleranta si afectiune pe care i-au aratat-o odata, copiii isi exprima aceste frustrari in multe moduri.

Furie, directionata atat asupra altora cat si asupra lor insisi
Incapacitatea de a-si asuma responsabilitatea
Un sentiment de vina
Incalcarea frecventa a regulilor
Abuz de droguri sau alcool
Comportament distructiv si sfidator
Izolare sau retragere fata de prieteni si familie
Ganduri suicidale sau violente
Activitate sexuala crescuta sau timpurie

Un copil mai mic ar putea incepe sa ude patul si sa sufere de tulburari ale somnului. Ar putea sa duca lipsa celuilalt parinte in mod constant si sa nu poata intelege permanenta acestei situatii. De aceea ai putea adesea sa vezi un copil de 6 ani tipand si intrebandu-te "cand se intoarce mama/tata?"

Adolescentii pot arata comportamente violente, insotite de episoade depresive. Uneori se intampla ca un copil mai mare sa trebuiasca sa aiba grija de fratele mai mic si sa-si asume responsabilitatea pentru el, fapt ce poate rezulta in resentimente intre frati.

Probleme la scoala

Divortul poate avea ca efect nu numai distantarea copilului de parinti ci si de prieteni si colegii de scoala. In majoritatea cazurilor rezultatele lor academice de suferit din cauza incapacitatii de a se concentra asupra studiilor acasa. Parintii sunt de obicei prea ocupati pentru a-i ajuta cu tema.

Studiile au demonstrat ca elevii ce provin din familii destramate au mai multe sanse de a se lasa de scoala inainte de a absolvi liceul si sunt mai putin susceptibili de a urma o facultate. In plus au probleme in ceea ce presupune relatia cu ceilalti colegi si pot ajunge pana la a incalca regulile la scoala.

S-a observat ca adultii tineri ai caror parinti au divortat in copilarie, sufera de o incredere in sine scazuta si au ei insisi dificultati in ceea ce priveste relatiile.

Cu toate astea exista o sansa si pentru copiii ce provin din familii destramate. Daca intelegi cat de mult ii poate afecta divortul tau atunci tu, ca parinte, poti aborda mai bine aceasta situatie si iti poti ajuta copilul sa treaca cu succes peste. Daca il vei reasigura ca il iubesti, ca nu este vina lui, daca vei intelege ca duce lipsa ambilor parinti si veti evita sa spuneti lucruri negative unul despre celalalt in prezenta copilului, efectele divortului vostru vor fi minimalizate.Tine minte ca este crucial pentru binele copilului sa aiba ambii parinti in viata lui, si ca voi ar trebui sa lucrati impreuna pentru el, cat de mult puteti, pentru a limita efectele negative pe care divortul le poate provoca.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

O minune sau Duminica
  • person

    "http://luiza.zboara.eu - sau - fericirea daruita de copii"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right