Ce fac daca nu ma inteleg cu bunicii?

Ce fac daca nu ma inteleg cu bunicii?
  calendar_month   update 23 Iun 2003, ora: 20:12      
Lasandu-ti copilul sa stea la bunici, se poate intampla sa nu fii de acord cu felul in care il educa : va trebui sa negociezi!

I-ai incredintat mamei tale supravegherea copilului si neintelegerile dintre voi cu privire la modul de a-l educa se inmultesc. De unde vine acest neajuns? Nu neaparat din reaua credinta a unuia sau altuia, ci din fenomene care scapa in parte constiintei noasrte. Raporturile dintre bunici si parinti se complica cu atat mai mult cu cat, in ciuda varstei, ele raman relatii de la parinte la copil.

De ce?
Deoarece aceste relatii pun uneori in joc sentimente foarte puternice. Copilul mic reprezinta un al treilea care se interpune in aceasta relatie.
Uneori, situatia scapa de sub control si pot reinvia conflicte vechi.
In acest caz, poti paria la sigur ca adultii vor continua sa isi regleze conturile pe planul educatiei nepotilor.

Ce sa faci?
Evitati sa va reglati conturile prin intermediul copilului. Orice tensiune intre tine si mama ta se va reflecta automat asupra lui si risca deci sa-l faca sa sufere.
Relatia voastra cu proprii parinti si viata micutului vostru sunt doua lucruri complet distincte : el nu trebuie in nici un caz sa suporte consecintele.

Cand sa cedezi?
Asupra unor puncte, care ti se par minore, este preferabil sa cedezi. Mamaie nu cumpara decat legume de la piata? Lasa-o in pace, aceasta nu deranjeaza pe nimeni. Il lipseste pe cel mic de placerea toboganului din scuar, convinsa ca o sa-si sparga capul? Atata paguba, in schimb ii povesteste o multime de povesti, iar pentru tobogan, va veni weekend-ul cand il vei lasa sa se deie dupa placul inimii...

Daca la bunica priveste televizorul in timp ce acasa te straduiesti sa il tii stins, repeta-ti ca aceasta nu va schimba cu nimic obiceiurile voastre de acasa, cu atat mai mult cu cat si mama il stinge imediat ce pe post sunt transmise seriale pentru adulti...

Daca ii schimba neincetat haniele si prefera rochite cu fundinte in locul unei perechi comode de jeans, las-o in pace si gandeste-te ca exista probleme mult mai grave.

Accepta sa negociezi cand miza este minora. Nu vei avea decat un cuvant mai greu de spus atunci vand va trebui sa transmiti un mesaj intr-adevar important, asupra caruia va trebui sa ramai neinduplecata.

Copilul stie sa faca perfect diferenta intre mama si bunica sa. De altfel, stie foarte bine ce poate obtine de la una, dar de la cealalta nu! Esentialul este ca lucrurile sa fie clare de ambele parti, si ca fiecare sa respecte uzantele si obiceiurile stabilite pe " teritoriul " celeilalte.


Ce nu trebuie acceptat
Exista puncte asupra carora este mai bine sa ramai inflexibila, chiar cu riscul de a provoca discutii. Este important de exemplu ca bunicii sa respecte convingerile voastre personale, chiar daca aceste nu coincid cu ale lor.

In privinta preceptelor religioase, nu se pune problema ca bunicii sa ia initiativa sa va indoctrineze copilul, daca acestea sunt in contradictie cu convingerile voastre.
Suzeta poate fi si ea un subiect de discordie, intru totul justificat.

Nu ii lasati sa-i ofere bebelusului vostru o suzeta, daca voi insiva nu doriti sa il obisnuiti cu ea.

La masa, daca ti-ai promis in sinea ta sa nu transformi momentul intr-o confruntare de forte, spune-i sa nu iti forteze copilul sa manance daca el nu vrea.

Pentru sau contra palmelor la fund ? Urli atunci cand mama ta iti spune : "Tu ai incasat cateva batai bune la fund cand erai mica si n-ai murit". Ai dreptate ! Esti convinsa ca nu exista bataie " buna ", si ea va trebui neaparat sa respecte acest principiu.



In ceea ce priveste autoritatea ta, nici vorba ca ea sa o submineze criticandu-ti pe fata metodele sau permitand ceea ce tu tocmai ai interzis! Efectul unui asemenea gen de "vag artistic" ar fi sa zdruncine reperele micutului, si sa-i provoce un sentiment de nesiguranta.
Daca tensiunea devine prea mare si situatia ramane blocata, ia-ti adio de la acest mod de supraveghere practic si ieftin si pune o distanta mai mare in relatie, pana la revenirea unor raporturi mai sanatoase, deoarece ar fi pacat sa te certi definitiv.

Nu in fata copiilor!
Este de la sine inteles ca conflictele dintre adulti nu trebuie niciodata rezolvate in prezenta copiilor! Pentru ei, trebuie sa fiti solidari si sa le prezentati un comportament coerent. Copilul are nevoie sa auda un discurs unic. Nu trebuie ca micutul vostru (si chiar si cei foarte mici au antene) sa inteleaga ca intre voi exista neintelegeri, deoarece risca sa profite de ele. Diferentele prea frecvente de atitudine au ca efect copiii capriciosi, care provoaca adultii si cauta neincetat limitele pana la care merg dezacordurile acestora.

Recomandari