Cine are ultimul cuvant in familie?

Cine are ultimul cuvant in familie?
  calendar_month        
Sunt familii si familii.

Unele formate din mama, tata si copil, altele care numara mai multi membri. Insa in toate exista la un moment dat conflicte.


Conflicte intre parinti si copil, contraziceri nesfarsite privitoare la o decizie pe care, de regula, copilul o contesta vehement. Si deseori cu cuvinte grele.

Cine ar trebui sa aiba in familie ultimul cuvant?
Parintele sau copilul? Si ce indreptateste fiecare din "partile combatante" sa considere ca are dreptate absoluta?

Psihologii considera ca uneori certurile dintre parinti si copii pot avea efect benefic, pot arata ambilor ca celuilalt ii pasa de deciziile sau actiunile lor.

Insa de cele mai multe ori efectul pe care il are o cearta intre un copil si parintii sai este unul negativ, cu acumulari de tensiuni, vorbe dureroase si chiar pedepse.

Principalul aspect de care ar trebui sa se tina cont in orice discutie inceputa intre un parinte si copilul sau este respectul. De ambele parti.

Am auzit deseori replici ale parintilor care sunau cam asa: "Sunt parintele lui, trebuie sa ma respecte, indiferent ca nu-i convine decizia mea sau ca argumentele mele i se par aberante..."

Domnilor parinti, nu este tocmai asa. Orice om ca se respecte un altul are nevoie de "argumente" de bun simt. Cu alte cuvinte, nu cere respect daca nu te poti face respectat.

Si mai important, nu pretinde respect daca tu la randul tau nu iti respecti copilul si il "terfelesti" sufleteste intr-un dialog nu tocmai calm.

Un dialog civilizat si care sa dea intr-adevar roade intre un copil si parintii sai este acela bazat pe bun simt si argumente logice.

Atunci cand se incerca un dialog calm, in care fiecare din parti explica celeilalte de ce crede intr-un anume fel despre problema respectiva si de ce considera ca solutia aleasa de el este cea optima nu se poate sfarsi decat bine.

Si atunci chiar nu mai are importanta cine are ultimul cuvant! Caci va fi unul de bine!

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Ce posete purtam in vara asta?
  • person

    "nu uita ca si cei mai frumosi trandafiri au spini!!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right