Comportamentul copilului, afectat de depresia parintilor

Comportamentul copilului, afectat de depresia parintilor
  calendar_month        
Inca de cand este in burtica mamei, copilul simte si preia o multime din starile mamicii, inclusiv tristetea, supararea sau depresia . Acest lucru este valabil mai ales dupa nastere, cand copilul este influentat nu numai de depresia mamicii, dar chiar si de a taticului.

Copiii simt si sunt afectati de starile prin care trec parintii, iar ultimele cercetari au descoperit ca depresia parintilor afecteaza comportamentul si sanatatea emotionala a celor mici!


Depresia taticilor influenteaza comportamentul copilului

Majoritatea cercetarilor de pana acum au relevat faptul ca depresia mamicilor are un impact negativ asupra dezvoltarii copilului. Cele mai noi studii in aceasta directie au descoperit faptul ca si taticii deprimati au acelasi impact asupra celui mic.

Asadar, copilul al carui tata este deprimat risca sa aiba mai multe probleme de comportament decat alti copii, ai caror tati nu sunt afectati de aceasta boala.

Descoperirile au fost facute la Scoala de Medicina a Universitatii din New York. Echipa de cercetatori care s-a ocupat de studiul influentei depresiei taticilor asupra copiilor a analizat peste 22.000 de copii cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani, alaturi de parintii lor.

In urma analizei atente a stilului de viata si a climatului familial in care au locuit cei 22.000 de copii, precum si a interogatoriilor pe baza scalei componentei fizice sau mentale, s-a demonstrat ca micutii care convietuiesc in aceeasi casa cu tati care manifesta simptome depresive sunt mai predispusi problemelor emotionale si comportamentale. Acestea se manifesta in special la varsta scolara si in adolescenta.

Cu toate acestea, in cazul in care mamicile sunt cele care sufera de depresie, riscul este mult mai mare. Copiii ai caror tatici sufera de depresie prezinta un risc intre 33 si 77% sa sufere de probleme comportamentale si emotionale, in timp ce micutii ale caror mamici au aceasta problema, prezinta un risc intre 50 si 350% sa dezvolte astfel de probleme.

Ce ar trebui sa faca parintii?

Legatura intensa si unica care exista intre mamici si copii, inca de dinainte de nastere, ii face ce cei mici mult mai predispusi la a prelua starea emotionala a lor.

Specialistii sustin, insa, ca si starea emotionala a taticilor isi pune amprenta influenteaza comportamentul viitor al copiilor.

Studiul nu dezvaluie care sunt exact problemele de comportament pe care le favorizeaza un climat familial afectat de depresie. Cercetatorii sugereaza subtil ca cele mai multe probleme tin de lipsa de atentie si hiperactivitate, simptome care tatoneaza un teren sigur catre ADHD. Insa informatiile nu sunt dovedite stiintific, deci nu se poate spune ca ca exista o relatie de cauzalitate intre acestea.

Traim intr-o epoca in care atat femeile, cat si barbatii, sunt predisupusi la depresie, pe fondul recesiunii, a cresterii ratei somajului si a a altor neajunsuri personale, sociale sau profesionale. Si este important ca parintii sa fie atenti asupra climatului in care cresc copilul, deoarece chiar daca au impresia ca nu este afectat, acest lucru este neadvarat.

Taticii joaca un rol la fel de important precum mamicile in viata copiilor, iar aceste descoperiri ar trebui sa suscite inetersul parintilor spre depistarea si tratarea la timp a acestei afectiuni contemporane, numite depresie.

Autor: Daniela Ganciu

Foto: <>

Recomandari

Newsletter Ele.ro

suerda y ciega
  • person

    "cheia spre fericire este sa iti doresti ce poti obtine..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right