Copilul care spune ce gandeste - cum il educi?

Copilul care spune ce gandeste - cum il educi?
  calendar_month        
"Mami, vezi ce batrana e doamna, o sa moara curand!" - exclama copilul tau in autobuz, iar tie iti vine sa te ascunzi de rusine. Cum il faci sa inteleaga ca exista lucruri care nu se spun cu voce tare?

Problema

Copilul tau vorbeste bine, dar dintr-o data tipa in gura mare pe seama unor subiecte sensibile sau iti expune naiv un adevar care te lasa masca. Cine e deranjat in aceasta situatie?

Copilul, care nu intelege de ce schimbi subiectul si de ce nu ii raspunzi.
Tu, care nu stii cum sa reactionezi.

Cel mic intreaba "De ce domnul nu vede?"

Spre varsta de 4 ani, copilul devine constient de diferente si se exprima pur si simplu. Pana la 2-3 ani, el nu isi dadea seama daca o anumita persoana e inalta sau scunda sau oarba. Pentru el era importanta relatia pe care o stabilea cu oamenii.

Ce trebuie sa faci?
Incearca sa nu reactionezi foarte rau. Prefera dialogul, raspunde-i celui mic discutand subiectul pe o scara mai larga:"Da, vezi tu, oamenii nu se aseamana, exista si mari si mici...". Exista sanse ca persoana afectata sa intre in discutie cu cel mic si sa-i explice ea insasi cum stau lucrurile. In orice caz, atunci cand ramaneti amandoi, explica-i copilului ca nu e frumos sa se mire de diferentele dintre oameni, pe care unele persoane le accepta mai usor, altele mai greu.

Ce sa-i spui?
"Stii ca putem vorbi orice amandoi, dar nu toata lumea e la fel."

Copilul afirma "Vezi, doamna aceea o sa moara curand..."

Copilul nu stie inca ce inseamna tacerea. E un proces normal ce il ajute sa-si valideze cunostintele. De exemplu: cand esti batran, mori. Asadar, lui i se pare logic si e mandru sa afirme: "Ce batrana e doamna aceea, o sa moara curand!".

Ce trebuie sa faci?
Nici in acest caz nu trebuie sa anticipezi reactia persoanei de fata. Explica-i imediat copilului ca poate rani prin cuvinte, desi pana la 5-6 ani cel mic nu are constiinta sociala.

Ce sa-i spui?
"Nu stim cand murim, uneori mai mor si tineri, iar unii batrani traiesc foarte, foarte mult."

Te acuza "Esti proasta "

Copilul nu stie ce inseamna acest cuvant si nu are inca acea capacitate de reprimare a gandurilor care ii vin spontan.

Ce trebuie sa faci?
Intreaba-te de unde a dobandit acest vocabular: de la scoala, de la fratii mai mari? Nu e de-ajuns sa-i spui ca n-are voie sa vorbeasca astfel. Incearca sa afli ce vrea sa exprime si sa-i decodezi gandurile printr-un limbaj mai respectuos.

Ce sa-i spui?
"As prefera sa nu-mi mai vorbesti asa. Cand imi spui ca sunt proasta, vrei sa spui ca nu inteleg bine ce-mi povestesti?"

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

EFECTUL ?!
  • person

    "intelege-te si accepta-te exact asa cum esti!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right