Copilul care vrea doar in bratele mamei

Copilul care vrea doar in bratele mamei
  calendar_month        
Copilul tau suspina in barbie cand il lasi cu tati si refuza sa-i faca baie bunica? N-o vrea decat pe mama, iar daca s-ar putea sa-l tii toata ziua in brate ar fi perfect. De ce e atat de atasat si cum il dezlipesti de tine?

Atunci cand copilul e iritat, nelinistit sau are un pic de febra, esti singura care-l linisteste si pe care o doreste langa patutul sau? Iar tie ti se pare normal sa fii alaturi de el. Insa, uneori, motivele sale nu sunt atat de justificate. De exemplu, te-ai intrebat vreodata de ce copilul iti spune ca tu si numai tu sa-l imbraci sau sa-i pui apa in sticluta?

De ce nu vrea sa te lase sa respiri?

Aceste perioade de regresie sunt indispensabile in dezvoltarea copilului. El acumuleaza un numar impresionant de cunostinte, iar fiecare lucru nou descoperit ii creeaza un moment de angoasa ce il arunca in bratele persoanei care il creeaza sentimentul cel mai puternic de siguranta: mama!

Gratie numeroaselor sale progrese, copilul devine din ce in ce mai autonom. El se poate simti un pic vinovat ca se indeparteaza de mama sa. Astfel se explica tendinta lui de a te sufoca un pic cu iubire.

Si o schimbare din viata lui il poate perturba. Multe evenimente par de speriat atunci cand ai 3 ani! Prima vizita la gradinita , un fratior sau o surioara, mama care il lasa dintr-o data singur pentru a merge la serviciu... Toate acestea si multe altele pot explica nevoia de apropiere fata de mama.

La 2-3 ani, copilul se confrunta cu angoasele legate de puterea sa. El vrea sa-si dovedeasca controlul asupra lucrurilor si persoanelor. Dintr-o data, el pare interesat sa-ti testeze limitele, in general mai elastice decat ale tatalui, pe care il priveste cu un pic de frica.

Cum il ajuti sa avanseze?

Va trebui sa distingi ce se ascunde in spatele nevoii copilului de a te tine langa el. E nevoia de a controla totul sau nevoia de protectie? Raspunsul difera in functie de caz, insa cu ajutorul tau va reusi sa se indeparteze si sa creasca.

Tine minte intotdeauna ca tu esti sefa casei, nu copilul. Asadar, daca tu spui ca buni o sa-l ia de la gradinita, atunci cel mic va trebui sa accepte asta.

Lasa-i posibilitatea sa regreseze putin, insa cu limite. Spune-i: "De acord pentru azi, dar maine...". Iti cere sa-i faci tu baie intr-o seara? De ce sa nu-i acorzi acest moment daca esti disponibila? Dar daca ai alte proiecte, nu ceda!

Fa-i pe plac daca cel mic are o perioada agitata sau se confrunta cu diverse frici (de intuneric, de apa etc.). Prezenta mamei este absolut necesara pentru a-l ajuta sa scape de monstrii copilariei.

Autor: Nuage

Recomandari