Copilul meu este supradotat?
history_edu ele.ro calendar_month 04 Mai 2011, 09:00
Cum stii cand ai un copil supradotat sau precoce si care sunt provocarile in cresterea unui copil special? Afla raspunsurile la aceste intrebari mai jos!
Copil precoce sau supradotat: care este diferenta?
Nu exista nicio diferenta, e doar o chestiune de a vorbi corect: termenul de "supradotat" a fost abandonat in favoarea lui "precoce", deoarece era considerat discriminant pentru asa-zisii copii "normali".
In orice caz, ideea este aceeasi: e vorba de copii care, la o anumita varsta, prezinta o dezvoltare intelectuala superioara aceleia a altor copii de aceeasi varsta. Un copil dotat cu un IQ ridicat isi va pastra aceasta caracteristica intreaga viata.
Cum se manifesta precocitatea?
Copiii supradotati se disting de la o varsta frageda prin urmatoarele caracteristici:
ca bebelusi, sunt foarte activi
merg de la 12 luni
vorbesc foarte bine inainte de 2 ani
invata devreme sa citeasca si fara nicio dificultate, incat uneori parintii nici macar nu-si mai amintesc de aceasta perioada de invatare. 90% dintre ei stiu sa citeasca inainte de gradinita.
pun multe intrebari, sunt interesati de astronomie, metafizica, isi descopera diferite pasiuni, ca de exemplu pentru viata submarina sau pentru sistemul solar. Sunt avizi de informatie si isi epuizeaza anturajul printr-o curiozitate greu de potolit.
Problemele copilului supradotat
Copilul supradotat nu e intotdeauna un copil fericit, dintr-un motiv usor de inteles: dezvoltarea sa afectiva si psihomotorie nu merge atat de repede ca si inteligenta sa!
Acesti copii au mari dificultati de ordin motor, in relatiile cu ceilalti, le vine greu sa stea intr-un loc. De aceea, la inceput sunt confundati cu copiii cu deficit de atentie.
Principalele probleme ce trebuie supravegheate la copiii supradotati sunt:
tulburarile de somn - copilul nu reuseste sa-si puna creierul in pozitia "pauza"
tulburarile de alimentatie - mofturosi la mancare, au fobii alimentare
tulburarile de comportament - instabilitate, hipersensibilitate, anxietate, lipsa increderii in sine, introvertit, se simte neinteles
tulburarile psihomotorii - disgrafie (scris deformat, ilizibil), tulburari de coordonare
tulburari relationale - nu are prieteni, refuza sa mearga la scoala, se cearta cu adultii
Autor: Nuage
Alte articole despre