Cu cine va semana copilul? - Partea a II-a

Cu cine va semana copilul? - Partea a II-a
  calendar_month        
Va avea ochii albastri ai tatalui sau buclele frumoase ale mamei? Mostenirea genetica isi spune cuvantul asupra trasaturilor fizice ale copilului. Stiinta iti spune cu cine va semana copilul tau, inainte sa-i dai nastere! Curioasa? Gaseste mai jos raspunsurile la toate intrebarile tale legate de genetica!

Citeste si Partea I a articolului !

Eu sunt scunda, sotul meu e inalt. Copilul nostru va fi de talie medie?

Desigur ca genetica influenteaza si inaltimea copilului, deoarece stim ca un tata si o mama de inaltimi mici fac copii scunzi si ca doi parinti inalti vor face un copil inalt. Dar atunci cand se intalnesc un barbat "inalt" si o femeie "scunda", poate rezulta atat un copil mare, cat si unul de dimensiuni mici sau mijlocii. Imposibil de prezis! In plus, mediul inconjurator joaca, de asemenea, un rol important. Se stie ca noile generatii tind sa creasca mai mult, fenomenul fiind legat de schimbarile de dieta. Astazi aproape toti copiii isi depasesc parintii in inaltime.

Poti cunoaste dinainte grupa sanguina a copilului?

Este greu de prognozat. Doar doua configuratii permit certitudini: doi parinti AB nu vor avea un copil 0 si ambii parinti 0 vor avea obligatoriu un copil 0. In rest, imposibil de prezis. Deoarece pentru aceasta ar trebui sa se cunoasca grupele de sange le bunicilor. Stim, cu toate acestea, "relatiile de putere" care se stabilesc intre grupele de sange: 0 este recesiva fata de A si B. Dar A si B au greutate egala, despre ele se spune ca "codomina". Cele doua se vor exprima impreuna: astfel apare grupa sanguina AB.

Sotul meu are un frate geaman. Exista posibilitatea sa facem si noi gemeni ?

Nu tatii sunt importanti in acest caz, ci mamele. Exista doua tipuri de gemeni: fie mama produce doua ovule in acea luna, cazul in care cuplul va avea gemeni fraternali. Fie ovulul se divide, rezultatul fiind gemeni identici. Exista toate motivele sa credem ca aceasta diviziune este programata genetic. O femeie care are doi gemeni identici in familia sa are sanse de a face si ea gemeni. Daca ea insasi are o sora geamana, sansele sunt chiar foarte mari!

Copilul nostru poate avea buzele subtiri daca amandoi le avem groase?

Da, daca sunteti amandoi purtatorii unei gene recesive "buze subtiri", iar aceste doua gene sunt transmise fatului. Ele se vor uni pentru a exprima trasatura fizica ramasa ascunsa la voi doi.

Unul din verii mei are sindromul Down. Gena va fi prezenta in familie?

Sindromul Down nu este o boala genetica, ci o anomalie a perechii de cromozomi 21. Ea este rezultatul unui "accident de dezvoltare". Ovulul (in 90% din cazuri) sau sperma (10% din cazuri) contine doi cromozomi 21 in loc de unul. Copilul primeste deci trei cromozomi 21 in loc de doi. Cu cat mama este mai in varsta, cu atat e mai probabila transmiterea unui cromozom suplimentar: 1 caz din 2000 la 20 de ani, 1 din 100 la 40 ani.

Cu toate acestea, exista un risc scazut sa faci un copil cu sindromul Down fara sa stii despre asta. Exista acum teste care pot detecta prezenta bolii inainte de sfarsitul primului trimestru de sarcina (repere anatomice in masurarea cu ultrasunete a anumitor hormoni cunoscuti sub numele de markeri serici, completata daca este necesar prin amniocenteza) . Poti apoi sa decizi daca doresti sa continui sarcina sau nu. Este o alegere care va priveste exclusiv pe tine si pe partenerul tau.

Sunt grasuta. Bebelusul meu risca sa aiba si el probleme de greutate?Daca la tine este o problema de dieta dezechilibrata, bebelusul nu-ti va mosteni greutatea, cu exceptia cazului in care ii transmiti obiceiurile alimentare proaste! Dar daca esti grasuta din motive metabolice si, prin urmare genetice, exista intr-adevar riscul ca cel mic sa te mosteneasca. Nimic nu este sigur pana in prezent. Greutatea tatalui este si ea luata in considerare cand se transmite bagajul genetic.

Suntem un cuplu mixt. Ce culoare va avea pielea bebelusului nostru?

Orice este posibil. Culoarea pielii nu este codificata de o singura gena, ci de mai multe. Acest lucru duce la combinatii subtile si la o multitudine de posibilitati. Intreaga paleta de culori poate exista, de la cele mai inchise la cele mai luminoase. Cu toate acestea, in general copilul mosteneste o piele "cafe au lait", amestec din tenul inchis al tatalui si cel deschis al mamei (sau invers). De asemenea, culoarea pielii depinde de si de genealogie. Daca tatal este african din tata-n fiu, probabil ca copilul va fi mai degraba "cafea" decat "lapte". Dar daca tatal este si el metis, copilul va avea probabil o piele mai deschisa. Dar un lucru este sigur: copilul cuplului mixt se va bronza mai frumos decat altii!

In familia mea exista mai multi daltonisti. Boala se poate transmite si la copilul meu?

Daltonismul este un defect genetic al cromozomului X. Contrar parerii populare, daltonistii nu confunda verdele cu rosul, ci vad in gri aceste doua culori. Exista mai multi barbati cu daltonism (8%) decat femei (0,5%). E si normal: femeile au doi cromozomi X.

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

vreau
  • person

    "orice va fii de acum inainte...viata va fii tot simpla si mishto:)"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right