Cu cine va semana copilul? - Partea I

history_edu ele.ro calendar_month 25 Feb 2011, 08:47
Va avea ochii albastri ai tatalui sau buclele frumoase ale mamei? Mostenirea genetica isi spune cuvantul asupra trasaturilor fizice ale copilului. Stiinta iti spune cu cine va semana copilul tau, inainte sa-i dai nastere! Curioasa? Gaseste mai jos raspunsurile la toate intrebarile tale legate de genetica!
Bagaj genetic, loterie ereditara
Totul incepe atunci cand ovulul si sperma se intalnesc. Fiecare dintre cele doua celule sexuale vine cu bagajul sau de 23 de cromozomi. Fuziunea lor va da nastere unei fiinte complete, alcatuita din 46 de cromozomi. Fiecare dintre ei arata ca un colier (de fapt o molecula lunga de ADN), compus din sute de "perle": genele. Ele sunt cele care codifica caracteristicile noastre fizice: ochii albastri sau caprui, buze groase sau subtiri, inalti sau scunzi. Dar imposibil de prezis ce gene va mosteni copilul!
Pentru a fabrica un ovul, mama i-a dat jumatate din fondul sau genetic (23 de cromozomi din cei 46 pe care ii detine). Acelasi lucru si pentru tata. In aglomeratia asta, cine poate spune unde se vor gasi genele pentru ochi albastri si parul cret? Sunt ele parte din "lot", primite de copil, sau au fost abandonate pe marginea drumului? Mister.
Pentru fiecare din caracteristicile fizice, bebelusul primeste, de fapt, doua gene - oamenii de stiinta vorbesc de "alele" - cele trimis de catre tatal sau, celelalte de mama sa. Ambele pot transporta aceleasi informatii (alela "albastra" pentru culoarea ochilor, "drept" pentru natura parului, "carn" pentru forma nasului) sau doua informatii diferite ("albastri" si "caprui" pentru culoarea ochilor, par "drept" si "buclat", nas "carn" si "drept"). Daca ambele alele sunt similare, atunci nu-i nicio problema: copilul are doua alele "albastre", deci va avea cu siguranta ochii albastri. Cu toate acestea, daca cele doua alele sunt diferite ("albastru" si "caprui"), cea care este mai puternica va invinge!
Gene dominante, gene recesive
Unele gene sunt dominante, sunt cele care se exprima si devin vizibile, altele sunt recesive, tac si raman ascunse. In general, genele dominante sunt cele care codifica cele mai intunecate culori si caracteristicile cele mai distinctive. Ele au puterea de a reduce la tacere genele care codifica culorile deschise si trasaturile neutre.
De exemplu, dintr-un tata cu ochi caprui si nas acvilin si o mama blonda cu nas drept, poti paria fara risc mare de eroare ca bebelusul lor ar arata ca tatal. Dar nimic nu e sigur pentru ca realitatea este mult mai complexa si are o placere perversa de a sfida regulile. O stare de fapt rea pentru previziuni, dar buna pentru diversitate! Pentru ca in aceasta multitudine de posibilitati, bebelusul tau va fi absolut unic si ca nimeni altul!
Sotul meu are ochii albastri si eu caprui. Fiica mea va avea ochii deschisi?
Trebuie sa stii ca gena de ochi albastri este recesiva. Cu alte cuvinte, aceasta trebuie sa existe in doua exemplare (una transmisa de mama, alta de tata) pentru a se exprima. Nu puteti avea o fetita cu ochi albastri decat daca ii cedezi si tu o gena cu "ochi albastri". Oare ai si tu una? Imposibil de aflat. La tine se exprima gena dominanta "ochi caprui". Ea poate ascunde o a doua gena capruie sau una albastra. Sotul tau, in schimb, este inevitabil purtatorul a doua gene albastre, din moment ce are ochii albastri.
Prima presupunere: esti purtatoarea a doua gene caprui. Este sigur: "capruiul" tau va prevala asupra "albastrului" sotului tau. A doua presupunere: esti purtatoarea unei gene ascunse "ochi albastri". In acest caz, exista o sansa din patru sa ai o fata cu ochi albastri.
In familia mea s-au nascut doar fete. Voi avea si eu, la randul meu, tot o fata ?
Teoretic, e cap sau pajura de fiecare data: 50% sanse de a avea un baiat, 50% pentru o fiica. Totusi, trebuie remarcat faptul ca exista familii de fete si familii de baieti. Singura certitudine stiintifica este ca sperma determina sexul copilului. Fie ovulul intalneste un spermatozoid care ii aduce un cromozom X, si rezulta o fata. Fie ovulul intalneste un spermatozoid care ii aduce un cromozom Y, si rezulta un baiat.
Cu toate acestea, unele studii arata ca sexul copilului depinde de ziua in este conceput copilul, corelata cu data ovulatiei. Este cunoscut faptul ca sperma care transporta un cromozom Y este mai rapida, dar mai putin rezistenta in timp, spre deosebire de sperma care transporta un cromozom X. Prin urmare, daca faceti sex aproape de ziua ovulatiei, esti mult mai probabil sa aveti un baiat. Daca contactul sexual are loc cu trei sau patru zile inainte sau dupa ovulatie, creste posibilitatea de a avea o fiica.
Suntem o familie de muzicieni. Copilul nostru va fi talentat la muzica?
Dificil de spus, aici e vorba de vechea dezbatere a capacitatilor innascute si dobandite. Esti nascut muzician sau ai devenit pentru ca ai fost inconjurat de muzica? A fost demonstrat ca in creierul muzicienilor, cortexul auditiv (zona a creierului care proceseaza sunete) este mai mare decat cel al mediei populatiei. Dar aceasta nu rezolva problema. Un copil devine muzician pentru ca are un cortex auditiv mai dezvoltat la nastere? Sau devine muzician pentru ca ii place muzica, iar atunci cortexul auditiv se dezvolta?
Aceasta este povestea oului si gainii! Astazi nu putem raspunde la aceasta intrebare. Dar este clar ca nu totul este genetic si ca depindem foarte mult de mediul in care traim, acesta ne influenteaza creierul, intr-un mod pozitiv sau negativ. Deoarece traiul in mijlocul unei familie de muzicieni ar putea sa-l apropie pe copil de muzica sau la fel de bine sa-l dezguste!
Afla luni, in partea a II-a a articolului , raspunsurile la alte intrebari interesante legate de genetica!
Autor: Nuage
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





ascult muzica pe care o ascultam in copilarie
- person
"sunt singura contra lumii si totusi lumea e a mea"