Cum ne alegem bradul de Craciun?
history_edu ele.ro calendar_month 22 Dec 2008, 10:36
Se apropie Craciunul si toti suntem in pregatiri pe ultima suta de metri. "Ai cumparat beteala?", "Cand mergem sa cumparam bradul?", "Trebuie sa trecem pe la ai mei sa luam porcul", "Am uitat sa cumpar cadou pentru bunica"... Febra cumparaturilor de Craciun ne-a cuprins pe toti, la fel ca in fiecare an. Elementul central in toata aceasta agitatie festiva este in mod evident bradul.
Natural sau artificial?
In primul rand, trebuie sa te hotarasti daca vrei un brad natural sau unul artificial. Spre deosebire de cel artificial, cel natural are o serie lunga de inconveniente: este mai greu de intretinut (se usuca daca nu este udat trunchiul), este mai greu de curatat si inseamna o investitie in fiecare an. Stii la ce ma refer: acele acelea enervante care nu se curata singure si care mereu raman ascunse prin vreun cotlon si apar prin martie abia.
Cu toate acestea, majoritatea prefera brazii naturali. Motivul este simplu - brazii naturali sunt singurii care iti pot oferi adevarata atmosfera a Craciunului. Mirosul lor inconfundabil si simpla lor prezenta pot transforma casa in caminul plin de caldura pe care ni-l dorim toti in zilele de Craciun.
Dimensiunile bradului
Trebuie sa te hotarasti, in primul rand, la niste dimensiuni pentru bradul tau. Cum poti sti aceste dimensiuni? Ei bine, in functie de locul unde vei amplasa bradul de Craciun. Prin urmare, gandeste-te bine la perimetrul in care vrei sa asezi bradul. Ai mare grija ca bradul sa nu fie amplasat intr-un loc pe unde veti trece des -va fi deosebit de incomod. Si mai ales, mare atentie: ai grija ca acest loc sa nu se gaseasca nici langa calorifer, nici langa alta sursa de caldura. O data ce ai ales locul, masoara inaltimea si latimea locului respectiv. Acestea sunt dimensiunile cu care vei porni la atac la cumparare de brad.
In cautarea bradului perfect
Nu uita sa iei cu tine la cumparaturi un metru de croitor sau o ruleta. Vei avea nevoie de ele pentru a alege bradul potrivit cu dimensiunile locului de amplasare. Alte elemente de care trebuie sa tii seama atunci cand alegi bradul sunt prospetimea bradului, marimea acelor si distanta dintre ramuri.
distanta dintre ramuri - pentru ca globurile sa poata atarna frumos, este recomandabil sa alegi un brad cu distanta de minim un blog intre ramuri.
marimea acelor - este bine ca bradul pe care il alegi sa aiba ace scurte. Acele scurte vor cadea mai greu, iar ramurile acestor brazi sunt de obicei mai rezistente.
prospetimea - prospetimea bradului este deosebit de importanta daca vrei ca acesta sa tina mai multe zile - macar pana dupa Revelion... poti verifica prospetimea bradului in functie de cat de repede se rup acele de pe ramuri - cu cat se rup mai greu, cu atat bradul este mai proaspat. De asemenea, acele nu trebuie sa arate uscate sau maronii.
Suportul pentru brad
Masoara imediat ce ai cumparat bradul diametrul trunchiului. Apoi pleaca la cumparaturi si alege un suport de brad pe aceleasi dimensiuni. Daca vrei sa nu ai probleme cu inaltimea bradului si distanta acestuia pana la tavan este de preferat sa alegi un suport de brad cu inaltime reglabila. Daca nu vrei sa iti schimbi suportul de brad, va trebui sa te inarmezi cu un topor sau sa rogi pe cineva sa faca asta si sa crestezi baza bradului astfel incat aceasta sa incapa in suportul respectiv.
Acum ca ati ales bradul de Craciun cel mai potrivit pentru voi, ramane sa il impodobiti si sa va bucurati de cel mai frumos Craciun de pana acum alaturi de familie. Sarbatori fericite!
Alte articole despre