Cum sa eviti certurile dintre copiii tai

Cum sa eviti certurile dintre copiii tai
  calendar_month        
Certurile dintre frati apar mai devreme sau mai tarziu, iar in acel moment trebuie sa joci un rol de arbitru, pentru a asigura stabilitatea si echilibrul familiei . Vestea proasta este ca certurile reprezinta o modalitate de interactionare a carei existenta nu poate fi anulata pe de-a intregul. Vestea buna este ca certurile pot fi evitate in multe cazuri, daca tii cont de cativa factori care iti vin in ajutor, precum temperamentul, mediul sau varsta.

Certurile dintre copiii tai, un rau necesar

In masura in care certurile dinte frati nu provoaca daune nimanui, copiii vor avea ocazia sa invete ceva dintr-o astfel de situatie conflictuala. O cearta ii poate invata cat de important este sa respecte nevoile si sentimentele celorlalti.

De asemenea, prin cearta, in timp, isi pot dezvolta abilitatile sociale. Din fericire, odata cu inaintarea in varsta, aceste abilitati se dezvolta tot mai mult, iar certurile se diminueaza simtitor.

Cum intermediezi o cearta intre copiii tai

In primul rand, o cearta intre copiii tai nu trebuie niciodata ignorata. Daca tu iti vezi de treburile tale, ei vor intelege ca dispun de libertate totala si atunci nu vor avea niciun motiv sa-si retina gesturile sau vorbele.

In al doilea rand, in timp ar putea sa-ti reproseze ca sufereau cand erau mici si se certau si tu nu interveneai, neoferindu-le atentia de care aveau nevoie.

In al treilea rand, copiii nu se nasc cu abilitatea de a gestiona conflictele. Insa pot invata tipuri de comportament care reduc probabilitatea unui conflict. Daca copiii tai te vad cum adopti metode pozitive de a face fata unei dispute, vor invata sa faca si ei la fel.

Pentru a limita cat mai mult certurile celor mici, trebuie sa ai unele deprinderi sociale. Cu ajutorul unor astfel de aptitudini ii poti invata sa fie corecti. De asemenea, le vei oferi aceeasi atentie, ceea ce este extrem de important. Atentia distribuita in mod inegal trezeste rivalitati, frustrari si atitudini agresive, pentru ca ei se vor vedea pusi in situatia de a concura pentru a se bucura de atentia ta.

Inca de mici, copiii este important sa aiba in jurul lor modele bune de urmat. Exemplele negative din familie, de agresivitate si violenta, lipsa unor limite privind agresivitatea, violenta din media (tv, jocuri video, ziare etc) ii afecteaza negativ.

Tine cont de temperamentul fiecaruia, pentru ca unii pot fi mai agitati si mai nervosi decat ceilalti din familie. Nu uita si de caracteristicile comportamentale in functie de varsta copilului.

Autor: Maria Ionescu

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Tranteste usa cand pleci...
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right