De ce fura copiii?
history_edu ele.ro calendar_month 30 Sep 2008, 10:05
Nu de putine ori parintii se confrunta cu situatia stanjenitoare in care sunt chemati la scoala de catre diriginte sau director.
Pe motiv ca odrasla mult iubita a fost prinsa furand de la vreun coleg sau din obiectele din clasa.
Atunci multi parinti raman stupefiati, caci stiu cu certitudine ca micutilor lor nu le lipseste absolut nimic, incat sa comita gestul reprobabil.
Si se intreaba ce s-a intamplat cu copiii lor de au recurs la un astfel de gest.
Psihologii au incercat sa descifreze motivele pentru care un copil caruia nu-i lipseste nimic acasa fura. Si au ajuns la urmatoarea concluzie:
Capra vecinului e mai frumoasa
Multe sunt cazurile in care un copil fura un obiect de la colegul sau, desi el la randul sau are un astfel de obiect, de multe ori mai performant sau mai aratos decat obiectul furat. Care este logica?
Bazata pe vechea zicala conform careia obiectul care apartine altcuiva tie ti se pare mai frumos decat ceea ce ai tu, concluzia psihologilor este ca un copil va fura un obiect la fel ca cel pe care il are din curiozitate.
El vrea sa testeze personal daca intr-adevar obiectul furat este mai bun sau mai slab decat ceea ce are el.
Sunt destule cazuri in care obiectul a fost fie inapoiat pagubitului, fie "gasit" de catre acesta in locul in care nu fusese cand il cautase la data disparitiei.
Rebeliunea
Un copil cuminte, silitor la invatatura si respectuos cu toata lumea poate parea un exemplu in ochii celorlalti. Insa nu si in ochii sai.
Nevoia de razvratire, de comitere a "lucrului interzis" depaseste de multe ori teama de pedeapsa primita in cazul in care ar fi prins.
Multi copii, atunci cand au fost descoperiti ca au furat au declarat cu seninatate ca pedeapsa primita nu li s-a parut nici pe departe atat de drastica cat sa nu merite adrenalina comiterii unei "faradelegi".
Asadar, motivele pentru care un copil ajunge sa fure pot deseori sa nu aiba nici o legatura cu starea materiala a familiei din care el face parte.
Pot fi declansate de frustrari interioare, de lipsa de atentie, sau pur si simplu de curiozitate.
Alte articole despre