Ereditate si hazard

Ereditate si hazard
  calendar_month        
Termenul de "ereditate" provine de la cuvantul latin "heres" - mostenitor.

El ne confera, fiecaruia in parte, transferul de gene bune sau mai putin bune, astfel incat identitatea genetica sa fie, practic imposibil de atins.

Astfel, fiecare dintre noi ne trezim, vrem, nu vrem, cu un bagaj ereditar mai mult sau mai putin de soi.

Aceasta zestre ereditara se poate manifesta in diferite momente al existentei noastre sau, in lipsa unor factori activatori, poate ramane in stare latenta pe toata durata vietii individului.

Asadar, in afara celor 7 ani de acasa si a unui dram de noroc luam, in marea calatorie a vietii gene bune si gene mai putin bune de la predecesorii nostri, cum ar fi:

Trasaturile fizice - proces in continua schimbare odata cu trecerea timpului
Personalitatea, caracterul - de asemeni in continua schimbare in sensul evolutiei
Bolile ereditare (cancer de san, de colon, prostata, pancreas, boli psihice, obezitatea, afectiuni cardiovasculare)
Viciile (pe primul loc se afla alcoolul, apoi drogurile, tigarile)
Longevitatea
Acum, impreuna cu o educatie riguroasa si cu eternul pocal de bun simt pe care il avem fiecare in dotare putem merge linistiti, cu capul sus in marea calatorie.

Cu ochii mamei, nasul tatalui, blandetea bunicii si darzenia bunicului ne croim drum drept printre tentatii, prieteni ori dusmani si incercam sa evoluam pe toate planurile.

Fizic, social si, nu in ultimul rand spiritual.



Din pacate exista oameni care, desi au o zestre genetica de exceptie in sensul bun al cuvantului, se bazeaza pe "hazard" si, in loc sa duca o viata cumpatata, sanatoasa, se infunda in fatalitate, amagindu-se.

"Mie nu mi se poate intampla asa ceva" isi spun ei si se trezesc cand poate este prea tarziu, alunecand printre nopti pierdute in fum de tigara si cu creierii aburind de bautura, lipsa de somn, alimentatie necorespunzatoare , culcandu-te pe ideea ca alor sai nu li s-a intamplat nimic rau.

Este adevarat ca viata merita a fi traita la maxim si, daca esti inzestrat cu un bagaj genetic de invidiat nu-ti ramane decat sa le multumesti parintilor pentru asta si sa ai grija, la randul tau de genele tale.

Pana la urma asa cum "norocul ti-l faci uneori si singur" si zestrea genetica merita a fi protejata. Atat cat se poate.

Cu atat mai mult cu cat si copiii tai voi mosteni parte din tine si vor duce, peste generatii, desaga numita "ereditate".

Recomandari