Familie de nota 10

Familie de nota 10
  calendar_month        
Intregul proces de crestere si educare al unui copil este destul de indelungat si de dificil, de aceea trebuie realizat organizat si constient, nu improvizat si la repezeala.

Pas cu pas copiii invata sa devina adulti, urmarind comportamentul acestora si tragand concluzii asupra consecintelor respectivului comportament. Cel mai adesea modelul lor comportamental sunt parintii.

In familiile ideale, de nota 10, fiecaruia ii pasa de binele celuilalt si incearca sa-l protejeze, fiecare se poate exprima si este ascultat, fiecare are sansa de a-si folosi talentele si de a se simti in largul sau.

In fiecare zi puteti sa faceti cate un pas, pentru a avea o astfel de familie, implcandu-va activ si zilnic in viata celorlalti membrii ai acesteia si mai ales a copiilor dumneavoastra.

Organizati-va programul obisnuit pentru a petrece mai mult timp alaturi de copii, cititi-le o poveste inainte de culcare, participati la hobby-urile lor, vizionati impreuna macar un film pe saptamana si comentati-l.

Ajutati-va copiii sa-si stabileasca si sa-si atinga obiectivele
93466.jpg


Ca parinte va puteti influenta copilul, ajutandu-l sa-si recunoasca si sa-si stabileasca obiectivele, mai mult oferiti-i siguranta necesara pentru a le infaptui.

Copilul are nevoie de un mediu sigur si cald in familie, atunci cand asista la un conflict intre oamenii de care depind, lumea lor este zguduita si ei devin nesiguri.

De aceea, in fata copiilor trebuie sa respectam niste reguli, in momentele cand pot interveni unele neintelegeri:

Nu va spalati rufele murdare in fata copiilor;

Nu incercati sa demonstrati mereu cine are dreptate si cine greseste;

Nu spuneti ca nu va puteti abtine, gasiti o alta cale de a va elibera de frustrari si nu va razbunati pe copii;

Fiti autoritari, dar in acelasi timp fiti si prietenosi, adica nu depasiti limitele. Copiii au nevoie de putina autoritate, ca sa-si defineasca atitudiniile si sa stie sa nu-si depaseasca masura.

Sa nu aveti niciodata favoriti, copiii trebuie sa beneficieze de egalitate in toate privintele si mai ales in sentimentele parintilor.

Socializarea este unul din instrumentele care o sa-i ajute pe copii sa reuseasca in viata si de aceea ei trebuie:

invatati sa se joace cu ceilalti, sa-si imparta jucariile sau sa-si astepte randul;

sa fie atenti la modul in care alt copil se joaca, invata, rezolva alte activitati, putand invata prin observare, lucruri noi.

ComunicareaParintii trebuie sa-si petreaca cat mai mult timp cu copiii, dar discutiile trebuie sa fie bilaterale, fiecare trebuie sa invete sa-l asculte pe celalalt.

Va oferim cateva sfaturi care sa va ajute sa-i incurajati pe copii sa va asculte si sa comunice:

Deschideti conversatia astfel incat copilul sa nu se simta vizat, cel mai bine profitati de momentele de joaca, de plimbare;

Incercati sa fiti atent la tot ce va spune sau daca va arata o realizare de-a lui (desen, joc). Incercati sa ascultati impreuna muzica lui preferata, faceti-va timp sa vizionati impreuna filmul lui preferat cu eroul preferat, aflati care este animalul favorit;

Cereti copilului ajutor pentru rezolvarea unor situatii, tratati-l ca pe un partener si atunci acesta se va implica mai mult si va capata mai multa incredere in el;Recunoasteti-va greselile si defectele deschis;

In orice situatie cautati si evidentiati aspectele pozitive ale caracterului copilului;

Daca discutati in contradictoriu, aveti curajul de a-i respecta punctul de vedere, fara sa ridicati vocea si cu grija la limbaj.

Nu trebuie sa tolerati lipsa de respect numai ca sa pareti un parinte modern, stabiliti anumite limite pentru a restrictiona tonul si atitudinea copilului.

Recomandari