Gelozia in familiile cu mai multi copii

Gelozia in familiile cu mai multi copii
  calendar_month        
Istoria a demonstrat nu de putine ori ca gelozia in familiile cu mai multi copii a dat nastere la adevarate tragedii.

Nu se stie daca in mod inconstient sau nu, sentimentele de "favoritism" se pare ca apar deseori si ele starnesc furtuni negre in sufletul copiilor.

Aparitia unui nou membru intr-o familie care are deja un copil reprezinta intotdeauna un eveniment deosebit. Atat pentru proaspetii parinti, cat mai ales pentru fratiorul sau surioara mai mare. Insa sentimentele incercate de fiecare in parte difera deseori radical.

Parintii perrcep un nou copil ca pe o mare bucurie. Copilul din familie insa, ca pe o mare tragedie. Pentru ca din toate punctele de vedere, noul venit ii aduce numai dezavantaje.

Iat mai jos cateva din probleme si, poate, cateva din solutiile la ele:

Timpul pt copilul mai mare se injumatateste sau dispare complet.
Este foarte adevarat ca un nou membru in familie iti "mananca" tot timpul liber, tie, ca parinte. Are cerinte sporite fara de fratiorul mai mare, are nevoi mai mari, are o fragilitate mai mare.

Iar tu ai impresia ca cel mare va intelege toate astea. Ei bine, nu. Nu daca i le vei impune fara sa i le explici, nu daca se va trezi ca nu mai are cu cine sa se joace sau cui sa ii povestesca ce a facut in ziua respectiva la scoala.

Iar tu, ca parinte, ai datoria sa ii explici ca bebelusul are nevoie de tine pe perioada urmatoare mai mult decat are el, insa ca acest lucru nu iti stirbeste nimic din dragostea pe care o simti fata de el si ca grija si atentia ta sunt la fel de mari.

De asemenea il poti implica si pe el/ea, ca fratior sau surioara mai mare, in ingrijirea bebelusului. Se va simti responsabil, iar ajutorul sau de neinlocuit. Se va simti inclus din nou in familia voastra.

Finantele pentru "trebuintele" fratiorului mai mare se reduc considerabil.
L-ai obisnuit sa ii cumperi tot ceea ce isi doreste iar acum incepe sa auda "asta o cumparam luna viitoare ca trebuie bani pentru cel mic"? Foarte rau, caci acum nu va intelege decat ca noul membru al familiei este singura cauza pentru privarea la care este supus el acum.

Copilul trebuie educat de mic pentru a intelege valoarea banilor si faptul ca parintii nu ii pot cumpara tot ceea ce isi doreste la un moment dat. Iar daca ii explicati ca si pentru el, cand era mic, ati cheltuit aceiasi bani ca si acum, pentru bebelus, va intelege mai usor.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

10 octombrie
  • person

    "nu pot sa imi dau seama de ce a tebuit sa astept 30 de ani ca sa il intalnesc!!!unde a fost pana acu"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right